Innstilling dra energi- og miljøkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Rolf Terje Klungland, Asmund Kristoffersen, Sigvald Oppebøen Hansen og Tore Nordtun om utarbeidelse av strategier som kan bidra til at norsk gassbehandlingsindustri og petrokjemisk industri får tilgang på råvarer

Til Stortinget

Sammendrag

Følgende forslag fremmes i dokumentet:

"Stortinget ber Regjeringen utarbeide strategier som kan bidra til at norsk gassbehandlingsindustri og petrokjemisk industri får tilgang på råvarer, slik at denne industrien kan videreutvikles, og utvides på bakgrunn av de naturlige fortrinn som er for slik industri i Norge."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Grethe G. Fossum, Knut Werner Hansen og Rolf Terje Klungland, fra Høyre, Øyvind Halleraker, Siri A. Meling og Leif Frode Onarheim, fra Fremskrittspartiet, Øyvind Korsberg og Øyvind Vaksdal, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland og Jørund Leknes, fra Kristelig Folkeparti, Ingmar Ljones og lederen Bror Yngve Rahm, og fra Senterpartiet, Inger S. Enger, viser til behandlingen av St.meld. nr. 47 (2003-2004) Om gasskraftteknologier mv., og til partienes merknader og forslag i Innst. S. nr. 135 (2004-2005).

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:9 (2003-2004) - forslag fra stortingsrepresentantene Rolf Terje Klungland, Asmund Kristoffersen, Sigvald Oppebøen Hansen og Tore Nordtun om utarbeidelse av strategier som kan bidra til at norsk gassbehandlingsindustri og petrokjemisk industri får tilgang på råvarer - vedlegges protokollen.

Vedlegg: Brev fra Olje- og energidepartementet v/statssekretæren til energi- og miljøkomiteen, datert 29. januar 2004

Dokument nr. 8:9 (2003-2004)

Det vises til brev fra Energi- og miljøkomiteen 3. desember 2003 med oversendelse av Dokument nr. 8:9 (2003-2004). Forslaget omfatter utarbeidelse av strategier som kan bidra til at norsk gassbehandlingsindustri og petrokjemisk industri får tilgang på råvarer slik at denne industrien kan videreutvikles".

Jeg vil med dette informere Energi- og miljøkomiteen om at Olje- og energidepartementet vil behandle saken i den forestående Stortingsmeldingen om olje- og gassvirksomheten. Der vil det redegjøres for råstoffproduksjonen ved norske anlegg og strategien for bruk og videreutvikling av disse anleggene.

Under stortingsbehandlingen av St.meld. nr. 9 (2002-2003) ble Regjeringen bedt om å utrede nærmere blant annet de økonomiske sidene ved alternative løsninger for hvordan gass kan føres frem til aktuelle innen­landske brukere. Dette arbeidet er også nært knyttet til de spørsmål som reises i Dokument nr. 8:9 (2003-2004). Regjeringen vil legge frem resultatene fra utredningene for Stortinget i løpet av våren 2004.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 4. mars 2005

Bror Yngve Rahm

leder

Øyvind Vaksdal

ordfører