Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Bendiks H. Arnesen, Grethe Fossli og Aud Gaundal, fra Høyre, Silja Ekeland Bjørkly, Ivar Kristiansen og Michael Momyr, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, May-Helen Molvær Grimstad og Einar Steensnæs, og fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, viser til at Finnmark har store naturressurser. Disse bringer allerede i dag betydelige inntekter til landet. Det er også et vesentlig potensiale for ytterligere verdiskapning og arbeidsplasser innen ulike næringer, slik forslagsstillerne påpeker. Likevel er det mange lokalsamfunn i Finnmark som sliter. Det gjelder særlig en del kommuner på finnmarkskysten. Her er sysselsettingen i fiskerinæringen avgjørende for bosetting og arbeidsplasser.

Komiteen viser til at bortfall av russisk torsk til foredlingsanleggene i Finnmark, konkurransen fra lavkostland og nødvendige kapasitetstilpasninger både på sjø og land har skapt problemer for næringen. Det er derfor behov for omstillinger for å få til lønnsom virksomhet. Finnmark står således overfor en rekke viktige utfordringer når det gjelder utviklingen i marin sektor.

Komiteen mener likevel det er grunn til å understreke at det også skjer mye positivt i Finnmarks næringsliv, og at situasjonen på arbeidsmarkedet i deler av fylket i den seinere tid har hatt en god utvikling. Det gjelder både marin sektor, reiseliv og en økt aktivitet i petroleumssektoren.

Komiteen konstaterer at fiskerinæringen fremdeles vil være en hovedsøyle i Finnmarks næringsliv, selv om andre næringer åpner for mange nye muligheter som kan styrke næringslivet og motvirke en negativ utvikling med tap av arbeidsplasser og fraflytting.

Komiteen viser til fiskeriministerens brev datert 10. januar 2005 til komiteen (vedlegg), der det blant annet understrekes viktigheten av å utforme rammevilkår som skaper grunnlag for trygge, stabile arbeidsplasser og vekstkraftige lokalsamfunn. Det er i den sammenheng kommet flere innspill bl.a. fra Finnmark fylkeskommune og fra fylkesmannen i Finnmark som er drøftet i møter med ulike departement.

Samtidig er det et presserende behov for å legge til rette for nye arbeidsplasser nå i noen særlig vanskeligstilte kommuner for å bøte på en alvorlig situasjon med nedleggelse, tap av arbeidsplasser og fraflytting. Komiteen viser i den forbindelse til at Stortinget 17. desember 2004 vedtok å bevilge 75 mill. kroner til tiltak for ny sysselsetting i Kyst-Finnmark, jf. Innst. S. nr. 75 (2004-2005). Komiteen viser her til de respektive partiers merknader og forslag med begrunnelser.

Når det gjelder de konkrete forslagene som er fremsatt i Dokument nr. 8:30 (2004-2005), viser komiteen til at fiskeriministeren har varslet en stortingsmelding om marin næringsutvikling som vil bli lagt fram seinere i vår. I brev til komiteen 10. januar 2005 har fiskeriministeren varslet at en rekke av de fremsatte forslagene vil bli drøftet der.

Komiteen viser til dette og mener det er mest hensiktsmessig at de fremsatte forslagene blir drøftet i lys av en drøfting av en overordnet politikk for marin verdiskapning.