Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

6. Riksrevisjonens uttalelse

Riksrevisjonens undersøkelse viser at dagens beiteressurssituasjon i deler av Finnmark ikke er i samsvar med målet om en økologisk bærekraftig reindrift. Riksrevisjonen konstaterer at Landbruksdepartementet er enig i at reintallet i deler av Finnmark ikke er i samsvar med de tilgjengelige beiteressursene, og at den negative utviklingen av lavbeitene er alvorlig. Riksrevisjonen vil understreke enigheten om at den økologiske bærekraften er selve grunnlaget for å få til en bærekraftig og livskraftig reindrift på lang sikt.

På grunn av føringer etter folkeretten og ILO-konvensjonen, viser Landbruksdepartementet til at det er begrenset handlingsrom og muligheter for virkemiddelbruk innen reindriftsforvaltningen. Riksrevisjonen vil imidlertid peke på at Landbruksdepartementet har det overordnede ansvaret for å legge til rette rammer for reindriftsnæringen slik at en bærekraftig reindriftsnæring kan sikres for framtiden.

Riksrevisjonen har merket seg at Landbruksdepartementet har satt i gang en rekke tiltak og prosesser for å redusere reintallet både i Vest- og Øst-Finnmark reinbeiteområder. Departementet opplyser at reintallet skal være tilpasset det fastsatte høyeste reintall for sommerbeitene i Vest-Finnmark innen 1. april 2005. Riksrevisjonen har også merket seg at departementet arbeider for å fastsette høyeste reintall for vår-, høst- og vinterbeitene. For Øst-Finnmark reinbeiteområde opplyser Landbruksdepartementet at framdriften i prosessen i første omgang er avhengig av at det blir etablert sentrale rammebetingelser for soneinndeling, distriktsgrenser og beitetider. Prosessen i Øst-Finnmark vil sluttføres senere enn i Vest-Finnmark. Riksrevisjonen vil understreke betydningen av at det etableres en helhetlig strategi for fastsettelse av rammebetingelser som gir forutsigbarhet for utøverne og at prosessene gjennomføres innen rimelig tid.

Undersøkelsen har vist at kommunene i utstrakt grad gir dispensasjoner i arealforvaltningen. Riksrevisjonen har merket seg at Miljøverndepartementet vil vurdere å gi ytterligere veiledning til kommunene om bruk av dispensasjoner i saker som berører reindriften. Departementet vil også vurdere å styrke samarbeidet med Landbruksdepartementet om arealdisponering og reindrift. Riksrevisjonen forutsetter at veiledningen til kommunene også vil klargjøre plikten offentlige myndigheter har til å ivareta reindriftens arealer i henhold til gjeldende rett.

Riksrevisjonen har merket seg at forsøksordningene med kommunedelplaner for motorferdsel i utmark er forlenget og planlegges sluttført og evaluert medio 2005. Miljøverndepartementet vil avvente resultatene før nye tiltak settes i verk. Riksrevisjonen forutsetter at dette arbeidet gis høy prioritet.