Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra utenrikskomiteen om årsrapport fra Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling for 2003

Dette dokument

Innhold

Til Stortinget

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling for valgperioden 2001-2005 er følgende:

Medlemmer:

Varamedlemmer:

Haakon Blankenborg (A), leder

Øystein Djupedal (SV), nestleder

Martin Engeset (H)

André Kvakkestad (FrP)

Elsa Skarbøvik (KrF)

Synnøve Konglevoll (A)

Olav Akselsen (A)

Bent Høie (H)

Per Erik Monsen (FrP)

Jorunn Ringstad (Sp)

Komitévervene var fordelt som følger i 2003:

Komité:

Medlem:

Varamedlem:

Komiteen for politiske saker

Haakon Blankenborg

André Kvakkestad

Komiteen for juridiske saker og menneskerettigheter

Martin Engeset

Øystein Djupedal

Komiteen for økonomiske saker og utvikling

Øystein Djupedal

Per Erik Monsen

Komiteen for sosial-, helse- og familiespørsmål

Bent Høie

Elsa Skarbøvik

Komiteen for migrasjon, flyktninger og befolkningsspørsmål

André Kvakkestad

Olav Akselsen

Komiteen for kultur, vitenskap og utdanning

Elsa Skarbøvik

Bent Høie

Komiteen for miljø, landbruk og lokal- og regionalspørsmål

Olav Akselsen

Synnøve Konglevoll

Komiteen for likestillingsspørsmål

Synnøve Konglevoll

Jorunn Ringstad

Komiteen for reglements- og immunitetsspørsmål

Per Erik Monsen

Martin Engeset

Komiteen for overvåkning av medlemslandsforpliktelser

Jorunn Ringstad

André Kvakkestad

Synnøve Konglevoll

Situasjonen i Irak stod sentralt på forsamlingens dagsorden i 2003. Situasjonen i Tsjetsjenia har vært grundig behandlet også dette året. Man drøftet forholdet mellom europeiske institusjoner, spesielt forholdet til EU. Det ble holdt et fellesmøte med Europaparlamentet. Ulike spørsmål i forhold til migrasjon og asyl, og menneskehandel ble drøftet. Overholdelsen av medlemskapsforpliktelsene til Ukraina ble gjennomgått. Fra et bredt register av saker kan også nevnes: situasjonen på Kypros, havforurensning, fangene på Guantánamo, palestinske flyktninger, den internasjonale straffedomstol, nasjonale minoriteter, medias ytringsfrihet og døvespråk.

Serbia og Montenegro ble opptatt som Europarådets 45. medlem under aprilsesjonen. Medlemssøknad fra Monaco var til behandling i forsamlingen. Hviterusslands søknad om medlemskap var fortsatt stilt i bero i påvente av at president Lukasjenkos politiske kurs ble endret i mer demokratisk retning. Observatører til forsamlingen var Vatikanet, Canada, Japan, Israel, USA og Mexico.

Under alle delsesjonene ble det holdt innlegg av stats- og regjeringssjefer, parlamentspresidenter og ledere for internasjonale organisasjoner. Forsamlingen valgte dommere til Den europeiske menneskerettighetsdomstol fra Armenia, Aserbajdsjan, Sverige og Spania.

Den faste komité (Standing Committee), hvor bl.a. alle delegasjonsledere deltar, møtte på vegne av forsamlingen i mai og november.

Parlamentarikerforsamlingen var representert med observatører ved valgene i Monaco, Armenia, Russland, Serbia og Georgia. Fra norsk side deltok André Kvakkestadsom observatør i Armenia, Georgia og Russland. Han representerte også sin fagkomité under det årlige møtet til Den europeiske migrasjonskomité. Øystein Djupedal representerte forsamlingen under Nordisk Råds sesjon i Oslo.

Stortingsdelegasjonen deltok i løpet av året både på komitémøter og på de fire delsesjonene.

I 2003 oversendte Parlamentarikerforsamlingen 41 anbefalinger til Ministerkomiteen. Disse er vedlagt rapporten. Videre ble det vedtatt 46 resolusjonstekster. En oversikt over disse tekstene er vedlagt rapporten.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Haakon Blankenborg, lederen Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Gunhild Øyangen, fra Høyre, Julie Christiansen, Inge Lønning, Oddvard Nilsen og Finn Martin Vallersnes, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund og Christopher Stensaker, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Bjørn Jacobsen, fra Kristelig Folkeparti, Jon Lilletun og Lars Rise, og fra Senterpartiet, Åslaug Haga, ser på arbeidet i Europarådets parlamentariske forsamling som viktig for å skape dialog og samarbeid i hele Europa, og ser det som betydningsfullt at våre parlamentarikere aktivt tar del i en alleuropeisk parlamentarikerforsamling som representerer land med mer enn 800 millioner innbyggere.

Komiteen legger særlig vekt på at forsamlingen bidrar til å sette fokus på og skape debatt om grunnleggende verdier, menneskerettigheter, rettsstatens prinsipper og demokratiutvikling.

Komiteen viser til at Europarådet har spilt en avgjørende rolle i å sosialisere tidligere kommuniststater og diktaturer inn i et europeisk samarbeid, og bidratt til deres utvikling av demokrati og standarder for menneskeretter. Komiteen peker på den betydning dette har hatt for forberedelse for inntreden i EU for de ti nyeste EU-medlemmene.

Komiteen mener Europarådets parlamentariske forsamling har en viktig rolle når det gjelder å reagere på brudd på menneskerettigheter og i å følge opp arbeidet i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Komiteen vil understreke betydningen av at vedtakene som blir gjort i Europarådets parlamentariske forsamling, følges opp av regjeringene i de ulike medlemslandene. Uttalelser og vedtak fra forsamlingen bør kunne danne grunnlag for forhandlinger i andre internasjonale fora.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 13 (2003-2004) - om årsrapport fra Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling - vedlegges protokollen.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 17. november 2004

Thorbjørn Jagland

leder

Lars Rise

ordfører