Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Kjell Engebretsen og Jørgen Kosmo, fra Høyre, André Oktay Dahl og Martin Engeset, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Henrik Rød, fra Sosialistisk Venstreparti, Siri Hall Arnøy og lederen Ågot Valle, og fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, har merket seg at det flere steder pågår en diskusjon om bruk av ny teknologi som virkemiddel og ledd i en strategi for å øke valgdeltakelsen, herunder eventuell bruk av internettbaserte løsninger. Komiteen viser til at man i forbindelse med kommune- og fylkestingsvalg høsten 2003 benyttet elektronisk stemmegivning i kommunene Bykle, Larvik og Oppdal, samt ved lokalstyrevalget i Longyearbyen på Svalbard.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, har merket seg at det i etterkant av dette har blitt utformet en evaluering av valget som her ble gjennomført. Flertallet viser til at denne evalueringen omtaler en rekke forhold omkring valg, men at den ikke er spesielt utfyllende mht. til de tekniske og sikkerhetsmessige betingelser som må være oppfylt for at det eventuelt skal kunne gjennomføres elektroniske forsøk på en forsvarlig måte, jf. spesielt pkt. 1, 4 og 5 om systemkrav i rapporten. Flertallet er i sterk tvil om dagens elektroniske stemmeregistreringsutstyr oppfyller de krav som må stilles.
Flertallet viser for øvrig til at departementet har nedsatt en arbeidsgruppe som på bredt grunnlag skal vurdere hensiktsmessigheten av å avholde elektroniske valg, herunder de systemkrav som må stilles ved slike valg. Flertallet viser i denne sammenheng til departementets svar på komiteens brev av den 15. oktober 2004. Flertallet deler departementets begrunnelse for og vurdering av at man bør avvente dette utvalgets arbeid før man eventuelt vurderer gjennomføring av elektroniske valg. Flertallet ber om at departementet i denne sammenheng vurderer de økonomiske virkningene av et eventuelt påbud om bruk av sikkerhetskodede stemmesedler.
Flertallet viser videre til at henholdsvis Datatilsynet, Valglovutvalget og Sårbarhetsutvalget blant annet på bakgrunn av Internett som et usikkerhetsmoment har drøftet problemstillingene inngående og har innvendinger mot elektronisk valg som sådan.
Flertallet deler ikke forslagsstillernes oppfatning av at det er formålstjenlig å benytte skolevalgene som en arena for forsøk med elektronisk stemmegivning. Flertallet viser i denne sammenheng til at dette allerede har blitt gjennomført ved tidligere skolevalg i Oslo, og det omfatter kun en liten og ikke nødvendigvis representativ målgruppe. Flertallet viser videre til at de foreliggende tekniske løsningene man eventuelt søker å benytte funksjons- og sikkerhetsmessig per dags dato ikke fyller de krav man må stille.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener forslagsstillerne tar opp en svært viktig problemstilling som det er nødvendig blir arbeidet videre med, slik at IKT-løsninger kan bli implementert også ved valg. Forslagsstillerne peker på at det blir gjort arbeid med å utrede slike løsninger i enkelte andre land, og dette er erfaringer som Norge bør gjennomgå og vurdere om er erfaringsmateriale som kan benyttes her. Disse medlemmer vil, i likhet med forslagsstillerne, påpeke det faktum at det er lav valgdeltakelse blant yngre velgere og at det er vanskelig å få engasjement blant unge generelt til å engasjere seg i politisk arbeid. Å innføre moderne løsninger å gjennomføre valg på kan være ett virkemiddel som kan bidra til å endre dette.
Disse medlemmer er klar over at det kan finnes sikkerhetsmessige utfordringer ved å benytte IKT-løsninger ved valg, men dette kan ikke være uovervinnelig da slike løsninger allerede benyttes i stor skala på samfunnsområder som krever stor sikkerhet, for eksempel ved banktransaksjoner.
Disse medlemmer viser for øvrig til dokumentet og fremmer følgende forslag til vedtak:
"1. Stortinget ber Regjeringen gjennomføre forsøk med elektronisk stemmegivning ved utvalgte skoler ved skolevalgene i forbindelse med stortingsvalget 2005, som omfatter stemmegivning over Internett. Dette gjøres med sikte på å gjennomføre slik elektronisk stemmegivning ved valget i 2007.
2. Stortinget ber Regjeringen innrette forsøkene slik at spesielt forholdene forbundet med følgende faktorer fokuseres på og undersøkes:
– Sikker identifisering av velgeren, ved valg over åpne nettløsninger.
– Kvittering til velger på at stemme er avgitt.
– Sikring av valgsystemet mot inntrenging og misbruk.
– Implementering av verifikasjons- og kontrollrutiner for behandling og oppbevaring av elektroniske stemmer, samt for opptellingen av disse.
– Oppbevaring av elektroniske stemmer og opptelling av disse bør underlegges et offentlig organ med høy IKT-kompetanse, og skilles fra systemer som driftes av kommersielle utstyrs- og tjenesteleverandører.
3. Stortinget ber Regjeringen foreta en evaluering av forsøkene som fremlegges for Stortinget. Forsøkene må være så omfattende at evalueringsresultatene vil være representative for yngre velgeres innstilling til elektroniske valg og folkeavstemninger over Internett."