Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Forslag fra mindretall

Forslag fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet:

Forslag 1

Stortinget ber Regjeringen i samarbeid med næringen foreta en gjennomgang av de mindre SDØE-andelene, og se om det kan foretas endringer i disse for å få til en mer effektiv drift av enkelte felt.

Forslag 2

Stortinget ber Regjeringen i samarbeid med næringen foreslå insentiver for økt leting.

Forslag fra Arbeiderpartiet:

Forslag 3

Stortinget ber Regjeringen i samarbeid med næringen se på tiltak som for eksempel volumfradrag i petroleumsskatten i forbindelse med haleproduksjon, og melde tilbake til Stortinget senest våren 2005.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet:

Forslag 4

Stortinget ber Regjeringen på egnet vis komme tilbake med en redegjørelse for hvordan null fysiske miljøutslipp i forbindelse med petroleumsaktivitet til havs og på land skal oppnås og hvordan målet skal håndheves og verifiseres.

Forslag 5

Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2005 gi en nærmere redegjørelse for klimagassutslippene fra petroleumssektoren og foreslå tiltak som reduserer disse betydelig.

Forslag 6

Stortinget ber Regjeringen om å pålegge oljeselskapene å utarbeide handlingsplaner for å redusere CO2-utslippene på sokkelen.

Forslag 7

Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2005 å redegjøre for innholdet i en ryddig og inkluderende prosess for å vurdere petroleumsfrie områder og etablere den helhetlige forvaltningsplanen for Lofoten-Barentshavet.

Forslag 8

Stortinget ber Regjeringen om å utarbeide en kravliste for hva som er tilfredsstillende beredskap i Barentshavet.

Forslag 9

Stortinget ber Regjeringen om i forbindelse med statsbudsjettet for 2005 å legge fram en vurdering av Statoil og rettighetshavernes tidssatte plan for å utprøve CO2-reduserende teknologier, og foreslå tiltak for å gjennomføre den.

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 10

Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2005 fremme forslag til nødvendige skattejusteringer på norsk kontinentalsokkel i samsvar med de innspill som er kommet fra KonKraft.

Forslag 11

Stortinget ber Regjeringen åpne for petroleumsvirksomhet i hele Lofoten-Barentshavområdet fra og med 1. juli 2004.

Forslag 12

Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2005 foreslå en økning av petroleumsforskningsfondet til 10 mrd. kroner.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 13

Stortinget ber Regjeringen å gjennomgå lisenssystemet og rammebetingelsene for operatører og deleiere, og foreslå en mer offensiv strategi for å utnytte ressursene i de feltene som allerede er åpnet.

Forslag 14

Stortinget ber Regjeringen å etablere en sterkere sammenheng mellom tildelingspolitikken og prestasjoner for økt utvinningsgrad.

Forslag 15

Stortinget ber Regjeringen omgjøre SFTs utslippstillatelse for CO2 fra energianlegget på Snøhvit, i tråd med Sem-erklæringens forutsetning om at ytterligere konsesjons- og utslippstillatelser kun gis til gasskraftanlegg basert på CO2-fri teknologi.

Forslag 16

Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med Regjeringens utvidede beskrivelse av Petoro i forslaget til statsbudsjett for 2005 å gjennomgå endringer i Petoros forvalterrolle for en mer aktiv rolle, for å fremme CO2-injiseringsprosjekter så raskt som mulig på alle relevante felt på norsk sokkel.

Forslag 17

Stortinget ber Regjeringen iverksette et teknologiutviklingsprogram med mål om å muliggjøre fjerning av samtlige installasjoner på norsk sokkel ved avvikling av felt, på en måte som sikrer miljø, kvalitet og sikkerhet.

Forslag 18

Stortinget ber Regjeringen sørge for at den økte avkastningen til Fondet for forskning og nyskapning skal nyttes til langsiktig, grunnleggende forskning rettet mot petroleumssektoren, hvor det i hovedsak skal prioriteres til skjæringsfeltet mellom energi og miljø og forskningsbasert nyskapning/demonstrasjon av deponeringsløsninger for CO2, og at spesielt fokus rettes mot langtidsvirkninger av utslipp til sjø.

Forslag 19

Stortinget ber Regjeringen gjennomgå GIEKs tildelingskriterier - for å styrke fokus på miljø- og utvinningsgradsfilosofien og stimulere til større samhandling mellom teknologibedriftene og videreutvikle INTSOK, eller danne et forum som målrettes, mot eksport av miljø- og utvinningsgradsteknologi.

Forslag fra Senterpartiet:

Forslag 20

Fondet for forskning og nyskapning tilføres 2 mrd. kroner fra 1. juli 2004. Den økte avkastning på ca. 80 mill. kroner, skal nyttes til langsiktig og grunnleggende forskning rettet mot petroleumssektoren.