Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Kjell Engebretsen og Jørgen Kosmo, fra Høyre, André Dahl og Martin Engeset, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Henrik Rød, fra Sosialistisk Venstreparti, Siri Hall Arnøy og Ågot Valle, og fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, har ingen merknader.

Komiteen vil igjen understreke at intensjonen om offentlighet i forvaltningen er å praktisere meroffentlighet i saksbehandlingen. Komiteen viser i den forbindelse til behandlingen av St.meld. nr. 42 (1999-2000) Om endring av Grunnloven § 100, St.meld. nr. 26 (2003-2004) Om endring av Grunnloven § 100, Grunnlovsforslag nr. 16 - Ytringsfrihet og Grunnlovsforslag nr. 17 - Offentlighetsprinsippet, som skal stortingsbehandles den 30. september 2004.

Komiteen har ved denne gjennomgangen av statsrådets protokoller for 2. halvår 2003 bl.a. valgt å konsentrere seg om forskrifter fastsatt av Kongen i statsråd i denne perioden.

Følgende forskrifter er fastsatt og opphevet i statsråd i perioden 1. juli- 31. desember 2003:

Fastsettelse av midlertidig forskrift om sikkerhet og arbeidsmiljø for enkelte petroleumsanlegg på land og tilknyttede rørledningssystemer. Forskriften trer i kraft 1. januar 2004.

Fastsettelse av forskrift om endringer i forskrifter som følge av deling av Oljedirektoratet og etablering av det nye Petroleumstilsynet. Forskriften trer i kraft 1. januar 2004.

Fastsettelse av forskrift om endringer i forskrift om helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten (rammeforskriften). Forskriften trer i kraft 1. januar 2004.

Fastsettelse av forskrift om endring i forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter.

Fastsettelse av forskrift om endring av forskrift 11. november 1983 nr. 1608 til lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m.

Fastsettelse av forskrift om endring av forskrift 23. juni 2000 nr. 682 om tilskudd av lengre varighet for personer med redusert arbeidsevne som følge av lidelser med variabelt forløp.

Fastsettelse av forskrift om endring av forskrift 14. desember 2001 nr. 1458 om lønnstilskudd ved reaktivisering av uførepensjonister til ordinært arbeid.

Fastsettelse av forskrift om unntak fra medlemskap i Statens Pensjonskasse for bestemte grupper av arbeidstakere.

Fastsettelse av forskrift om endring av forskrift 15. mai 2002 nr. 451 til lov 18. juli 1958 nr. 2 om offentlige tjenestetvister.

Fastsettelse av forskrift om opphevelse av forskrift 30. juni 2000 nr. 646 til lov 10. februar 1967 om behandlingsmåten i forvaltningssaker.

Fastsettelse av forskrift om endringer i forskrift 10. mai 1996 nr. 422 om reisegaranti og stiftelsen Reisegarantifondet (reisegarantiforskriften).

Fastsettelse av forskrift om endring av forskrift om lov om barnevernstjenesters anvendelse på Svalbard.

Fastsettelse av forskrift om oppheving av forskrift om statsrefusjon for fylkeskommunens barnevernsutgifter til asylsøkende barn og flyktningbarn som er kommet til landet uten foreldre.

Fastsettelse av forskrift om rebalanserende tiltak i form av tolløkninger på enkelte varer med opprinnelse i USA.

Fastsettelse av forskrift om kontroll i den tilstøtende sone utenfor sjøterritoriet.

Forskrift 28. oktober 1932 nr. 1 om tollgrense i sjøen oppheves.

Forskrift 17. desember 1993 nr. 1144 om renter ved forsinket betaling oppheves med virkning fra 1. januar 2004.

Fastsettelse av forskrift om endring i trålforskriften av 12. desember 1986 nr. 2185 om tildeling av tillatelse til å drive fiske med trål mv.

Fastsettelse av forskrift om leveringsplikt for fartøy med torsketråltillatelse.

Fastsettelse av forskrift om endring av forskrift 30. juni 2000 om enhetskvoteordning og rederikvoteordning for ringnotflåten.

Fastsettelse av forskrift om endring i trålforskriften av 12. desember 1986 nr. 2185 om tildeling av tillatelse til å drive fiske med trål mv.

Fastsettelse av forskrift om spesielle kvoteordninger for kystfiskeflåten.

Forskrift om endringer i diverse forskrifter som følge av fylkeslegeembetenes integrering i fylkesmannsembetene mv. vedtas.

Fastsettelse av forskrift om innsamling og behandling av helseopplysninger i reseptbasert legemiddelregister.

Fastsettelse av forskrift om innsamling og behandling av helseopplysninger i Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober (NORM-registerforskriften).

Fastsettelse av forskrift om endringer i forskrift om Norsk Pasientskadeerstatning og Pasientskadenemnda og forskrift om forsikringsplikt for helsepersonell og den som yter helsehjelp utenfor den offentlige helsetjenesten mv.

Fastsettelse av forskrift om strålevern og bruk av stråling.

Forskrift om endringer i forskrift 20. desember 2002 nr. 1625 om Norsk Pasientskadeerstatning og Pasientskadenemnda trer i kraft 1. januar 2004. (Se også pkt. 2 Sanksjoner og ikrafttredelser).

Fastsettelse av forskrift om overgangsregler til rettshjelpsloven. (Se også pkt. 1 Sanksjoner og ikrafttredelser)

Forskrift om gjennomføring av tidsbegrenset nasjonalt våpenamnesti.

Fastsettelse av forskrift om endring i forskrift 13. desember 1996 nr. 1144 om forsøksordning med rettsmekling.

Fastsettelse av forskrift om endring av forskrift om ordningen av påtalemyndigheten (påtaleinstruksen).

Fastsettelse av forskrift om tjenestetid for personer som er fritatt for militærtjeneste av overbevisningsgrunner etter lov av 19. mars 1965 nr. 3.

Fastsettelse av forskrift om endring i forskrift 4. desember 1992 nr. 892 om organisering av namsmannsmyndigheten.

Fastsettelse av forskrift om oppreisning etter strafforfølgning.(Se også pkt. 2 Sanksjoner og ikrafttredelser)

Fastsettelse av forskrift om forlengelse av prøveordning med promilleprogram.

Fastsettelse av forskrift om tap av retten til å føre motorvogn mv.

Fastsettelse av forskrift om endring av forskrift 23. februar 1979 nr. 4 om førerkort og førerprøve. (Se også pkt. 2 Sanksjoner og ikrafttredelser)

Fastsettelse av forskrift om endringer i forskrift 13. august 1992 nr. 620 om megling i konfliktråd.

Fastsettelse av forskrift om pensjonsordning for sametingsrepresentanter.

Fastsettelse av forskrift om endring av forskrift 5. juli 2002 nr. 698 om beskyttelse av opprinnelsesbetegnelser, geografiske betegnelser og betegnelser for tradisjonelt særpreg på landbruksbaserte næringsmidler.

Fastsettelse av forskrifter om vern av Møysalen nasjonalpark og Møysalen landskapsvernområde.

Fastsettelse av forskrifter om vern av Børgefjell i Nordland og Nord-Trøndelag fylker.

Samtidig oppheves kongelig resolusjon av 3. september 1971 om utvidelse av Børgefjell nasjonalpark i kommunene Røyrvik og Namsskogan i Nord-Trøndelag og kommunene Grane og Hattfjelldal i Nordland.

Fastsettelse av forskrifter om vern av Øvre Pasvik i Finnmark fylke.

Samtidig oppheves kongelig resolusjon av 6. februar 1970 om opprettelse av Øvre Pasvik nasjonalpark i Sør-Varanger kommune i Finnmark.

Fastsettelse av forskrifter om opprettelse av Nordenskiöld Land nasjonalpark, Sassen-Bünslow Land nasjonalpark, Nordre Isfjorden nasjonalpark, Hopen naturreservat, Ossian Sars naturreservat og Festningen geotopvernområde på Svalbard.

Fastsettelse av forskrifter om vern av Rondane i Oppland og Hedmark fylker.

Samtidig oppheves kongelig resolusjon 21. desember 1962 om Rondane nasjonalpark på ca. 580 km2 i kommunene Dovre, Sel, Nord-Fron, Sør-Fron i Oppland og kommunene Sollia og Folldal i Hedmark, kongelig resolusjon 18. januar 1985 om Flakktjønna naturreservat på ca. 1,1 km2 i Nord-Fron kommune, Oppland og kongelig resolusjon 22. desember 1989 om Myldingi naturreservat på ca. 12,4 km2 i Sør-Fron kommune i Oppland og Folldal kommune i Hedmark.

Fastsettelse av forskrifter om endring i forskrifter 5. desember 1980 for Jotunheimen nasjonalpark, 28. november 1986 for Reisa nasjonalpark/Ràisa àlbmotlas og 8. september 1989 for Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark.

Fastsettelse av forskrift om endring i forskrift 4. oktober 2002 om lokal luftkvalitet.

Fastsettelse av forskrift om vern av Jærstrendene landskapsvernområde med biotopfredninger og naturminner.

Samtidig oppheves:

Kongelig resolusjon av 24. mai 1935 om vern av fuglelivet på Flatholmen fyr, Feistein fyr, Obrestad fyr og Kvassheim fyr, kongelig resolusjon av 2. september 1977 om opprettelse av landskapsvernområde med tilhørende plante- og fuglelivsfredningar og geologiske naturminne, Jærstrendene landskapsvernområde, Rogaland og kongelig resolusjon av 12. desember 1986 om vern av Reime plantelivsfredning.

Fastsettelse av forskrifter om vern av Frafjordheiane i Rogaland og Vest-Agder fylker.

Fastsettelse av forskrifter om Verneplan for sjøfuglområder i Nord-Trøndelag. Samtidig oppheves kongelig resolusjon av 14. desember 1984 om fredning av Tautra med Svaet naturreservat og fuglefrednings­område, Frosta kommune, Nord-Trøndelag fylke.

Fastsettelse av forskrift om endring i forskrift 1. juni 1973 nr. 3780 om opprettelse av fuglereservater og større naturvernområder på Svalbard.

Fastsettelse av forskrift om endring i forskrift 26. september 2003 om fredning av Hopen naturreservat på Svalbard.

Fastsettelse av forskrift om gjennomføring av EØS-regler om unntak fra notifikasjonsplikt for enkelte former for offentlig støtte.

Fastsettelse av forskrift om innkjøpsregler for oppdragsgivere innen vann- og energiforsyning, transport og telekommunikasjon (forsyningssektorene).

Fastsettelse av forskrift om endring i diverse forskrifter som følge av lov 5. september 2003 nr. 92 om endringar i rettsgebyrloven mv. og i selskapslovgivinga (kunngjeringsreglar). Forskrift om endring trer i kraft 1. januar 2004.

Fastsettelse av forskrift til lov om felles regler for det indre marked for naturgass (naturgassforskriften).

Fastsettelse av forskrift om endring i forskrift 27. juni 1997 nr. 653 til lov om petroleumsvirksomhet. Forskriften trer i kraft 1. januar 2004.

Fastsettelse av forskrift som stedlig virkeområde for lov om elektronisk kommunikasjon. (Se også pkt. 2 Sanksjoner og ikrafttredelser og pkt. 4 Delegasjon av myndighet).

Fastsettelse av forskrift om domenenavn under norske landkodetoppdomener. Forskriften trer i kraft 1. oktober 2003.

Fastsettelse av forskrift om prikkbelastning.

Fastsettelse av forskrift om endring av forskrift 29. juni 1990 nr. 492 om forenklet forelegg i vegtrafikksaker.

Fastsettelse av forskrift om årlig regulering av medlemspremien i pensjonstrygden for fiskere.

Fastsettelse av forskrift om overføring av forhandlingsansvaret for undervisningspersonalet i folkehøgskolen til skoleeierne, samt opphevelse av kongelig resolusjon av 5. september 1958 som fører disse arbeidstakere inn under tjenestetvistloven.

Fastsettelse av forskrift om særlige tiltak mot Burma.

Fastsettelse av forskrift om særlige tiltak mot Republikken Zimbabwe.

Fastsettelse av forskrift om opphevelse av forskrift 10. april 1992 nr. 213 om gjennomføring av De Forente Nasjoners Sikkerhetsråds resolusjon nr. 748 av 31. mars 1992 om sanksjoner mot Libya. Forskriften trer i kraft straks.

Fastsettelse av forskrift om sanksjoner mot visse grupper og militser som opererer i Den demokratiske republikken Kongo.

Fastsettelse av forskrift om endring i forskrift av 14. juni 2002 nr. 625 om grunnlinjene for sjøterritoriet rundt Fastlands-Norge.

Fastsettelse av forskrift om endring i forskrift av 1. juni 2001 nr. 556 om grensen for det norske sjøterritorium ved Svalbard.

Komiteen understreker at gjennomgangen av forskriftene er basert på en formell kontroll. Det vil si at komiteen tar utgangspunkt i hvorvidt det er hjemmel for forskriften, og om forskriftenes innhold er innenfor forskriftshjemmelen.