Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

8. Areal-, miljø- og kulturvern

Sametinget og Områdestyret for reindriften kan reise innsigelse etter plan- og bygningsloven til planer som skaper negative konsekvenser for samisk kulturmiljø eller reindriften. Få saker er brakt inn til Miljøverndepartementet som følge av innsigelse fra Sametinget. I 2002 behandlet departementet 3 planer for Porsanger kommune med innsigelse fra Reindriftsforvaltningen. Innsigelsene blir tatt helt eller delvis til følge.

Planlovutvalget leverte 13. mai 2003 sin andre del­utredning med forslag til revisjon av reglene i plan- og bygningsloven. I denne utredningen er det blant annet foreslått å ta inn "sikring av naturgrunnlaget for samisk kultur" i lovens formålsparagraf. Det er også foreslått at Sametinget ved behandlingen av planer etter loven skal ha de samme rettighetene og pliktene som statlige organ.

Sametinget tar i sin årsmelding opp arbeidet med opprettelse og utvidelse av nasjonalparker og landskapsvern i områder med samisk bosetting. Sametinget har innsigelser til den samiske deltagelsen i verneplanprosessen.

På bakgrunn av vedtak i Stortinget om verneplanarbeidet for Tysfjord/Hellemo i forbindelse med behandlingen av Innst. S. nr. 110 (2002-2003), har Miljøverndepartementet i samråd med Sametinget utarbeidet et revidert opplegg for organiseringen av dette arbeidet.

Sametinget mener at den samiske deltagelse i verneplanprosessene etter naturvernloven ikke er god nok. Man ønsker større myndighet og innflytelse i planprosessen og at dette gjenspeiles i lovverket. Miljøverndepartementet vil ta kontakt med Sametinget med tanke på å se nærmere på om man kan bedre behandlingsrutinene innenfor rammen av naturvernloven slik at samiske interesser kan ivaretas på best mulig måte.

Sametinget reiser kritikk mot vedtaket om utvidelse av Stabbursdalen nasjonalpark og det nyopprettede Stabbursdalen landskapsvernområde da vedtaket ikke tar tilstrekkelig hensyn til samiske interesser. Miljøverndepartementet vil påpeke at samiske interesser på ulike trinn i behandlingsprosessen har fått god anledning til å komme med sine merknader og forslag til de ulike verneplanutkast. Resultatet ble at samiske interesser og særlig reindriftens ønskemål er sikret på en meget god måte.

Sametinget viser til at det vil ha store negative konsekvenser for samiske næringer at Forsvaret planlegger en utvidet og endret bruk av flere skytefelt i samiske områder.

Det er ikke riktig, som det påpekes i årsmeldingen, at det tidligere har vært planlagt en storstilt utvidelse av Hálkavárri skytefelt. Det har kun vært tale om en mindre tilpasning av feltgrensen i terrenget. På noe lengre sikt vil det imidlertid kunne bli aktuelt å etablere en ny sikkerhetssone utenfor eksisterende skytefelt. En tilpasset bruk av Hálkavárri skytefelt er viktig, ikke bare for å sikre nødvendig øving av Forsvaret, men også for å sikre Forsvarets nærvær i Finnmark.

I forbindelse med planlagt endret bruk av skytefelt i samiske områder, legger Forsvarsdepartementet stor vekt på nær kontakt med samiske interesser. Målet er at Forsvarets aktivitet i skytefeltene skal kunne gjennomføres med færrest mulig ulemper for lokale interesser, herunder samenes og reindriftsnæringens interesser.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, er oppmerksom på at arealbruk og verneinteresser i enkelte tilfeller kan oppleves å stå i motsetningsforhold til hverandre i samiske bosettingsområder. I slike tilfeller er det ekstra viktig å sørge for at alle hensyn ivaretas i areal- og planarbeidet.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti viser i den forbindelse til Stortingets vedtak om verneplanarbeidet i Tysfjord/Hellemo, jf. behandlingen av Innst. S. nr. 110 (2002-2003). Disse medlemmer har merket seg at det er etablert en prosess mellom Miljøverndepartementet og Sametinget for å ivareta de samiske interessene når det gjelder bruk og vern av dette lulesamiske kjerneområdet. Disse medlemmer har forventninger til at denne prosessen følges opp i samsvar med intensjonen i Stortingets vedtak.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Senterpartiet, viser til at komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Senterpartiet i samme innstilling fremmet forslag hvor en ba Regjeringen trekke Hellemofjorden i sin helhet ut av verneplanarbeidet for Tysfjord-Hellemo-området.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine generelle merknader under kapittel 1.2.