Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. Samisk kultur og språk

Kultur- og kirkedepartementet overførte fra 2002 forvaltningsansvaret for en rekke kulturinstitusjoner og tiltak til Sametinget, deriblant Samisk spesialbibliotek, mobil bibliotektjeneste, samisk kunstnerstipend, utstillingsvederlag til samiske kunstinstitusjoner, stedsnavntjenesten og oppfølging av samisk språklov, samiske museer, samisk arkiv, samiske musikkfestivaler og Beaivvaß Sámi Teahter. Sametinget forvalter nå en rammebevilgning, og det er opp til Sametinget å prioritere kulturtiltak innenfor denne totale budsjettrammen.

Etter lovendringen som trådte i kraft 2. januar 2003, er det Sametinget som tar hånd om samiske språkspørsmål.

Sametinget behandlet i 2002 søknad fra Tysfjord kommune om å bli innlemmet i forvaltningsområdet for samisk språk, og har gitt sin tilslutning til at kommunen kan komme inn under forvaltningsområdet. Regjeringen vil følge opp vedtaket i 2003/2004.

Sametinget har bedt Kultur- og kirkedepartementet om å gjennomføre en evaluering av samelovens språkregler. Departementet har innledet samtaler med Sametinget om dette.

Regjeringen har som mål å synliggjøre samisk kultur, historie og språk, jf. St.meld. nr. 33 (2001-2002). I tråd med dette vil Finnmark fylke fra 1. februar 2004 ha tospråklig (norsk og samisk) fylkesnavn, jf. Ot.prp. nr. 111 (2001-2002). Samtidig vil Porsanger kommune få trespråklig kommunenavn (norsk, samisk og kvensk/finsk). Det foreligger søknad fra Troms fylkesting om tilsvarende tospråklig fylkesnavn på Troms.

Sametinget, Kommunal- og regionaldepartementet og Nærings- og handelsdepartementet har et nært samarbeid for å sikre at samisk språk kan brukes i datasammenheng. eSàpmi-planen støttes dessuten av Nærings- og handelsdepartementet som et ledd i oppfølgingen av Regjeringens strategi for elektronisk innhold. Som en del av oppfølgingen har Regjeringen bestemt at statlige etater skal vurdere sine behov for støtte til samisk språk.

For å stimulere til dette har Kommunal- og regionaldepartementet etablert en kompetansebase og et eget nettsted for samisk språk og IT - SamIT. Kompetansebasen har vært i virksomhet fra høsten 2003 og er drevet av Norsk Standard.

Norge, Sverige og Finland støtter i fellesskap et opplegg for datastandardisering av samisk språk.

Kommunal- og regionaldepartementet, som samordnende departement for samiske spørsmål, vil fortsatt ha samisk språk og IT som et viktig satsningsfelt.

I forbindelse med revidert budsjett 2002 ble det bevilget 5 mill. kroner til realisering av byggetrinn II ved Árran lulesamiske senter i Tysfjord, blant annet som oppfølging av merknader fra kommunalkomiteen. Utbyggingen ble sluttført høsten 2003.

I Kultur- og kirkedepartementets investeringsplan for 2004-2007 (jf. St.prp. nr. 1 (2003-2004)), er Ája samisk senter i Kåfjord oppført med et samlet tilskudd på 29 mill. kroner, der det første tilskuddet er planlagt gitt i 2006 (10 mill. kroner). Til Samisk Kunstmuseum er det ført opp et planleggingstilskudd på 1 mill. kroner i 2006 og 10 mill. kroner i 2007.

Med utgangspunkt i Stortingets behandling vil Kultur- og kirkedepartementet sende et utkast til endringer i forskriften om tilskudd til samiske aviser på høring. I tillegg vil departementet ta kontakt med Sametinget for å diskutere en eventuell overføring av forvaltningsansvaret for ordningen. Dette arbeidet er i en startfase.

Sametinget og kommunalkomiteens flertall har anbefalt tiltak for å sikre et lulesamisk avistilbud. Kommunal- og regionaldepartementet bevilget i 2003 midler til Nord-Salten avis. For øvrig har avisen Min Aigi også etablert et tilbud på lulesamisk. Avisen mottok i 2002 3,6 mill. kroner fra tilskuddsordningen for samiske aviser.

Det er grunn til å understreke det generelle prinsippet om at et språk må kunne brukes for å holdes i hevd. Dette innebærer blant annet at storsamfunnet også åpner for at for eksempel samisk språk kan slippe til på andre arenaer enn de som bare vedkommer samene selv, for eksempel i riksdekkende etermedier og som parallelltekst i ulike offentlige dokumenter.

I Sametingets årsmelding uttrykkes en forventning om støtte fra spillemidlene til samisk idrett. Kultur- og kirkedepartementet har mottatt en søknad fra Samenes Idrettsforbund - Norge (SVL-N) om driftstilskudd fra spillemidlene til sentralorganisasjonen. Kultur- og kirkedepartementet har derfor i brev av 10. juli 2003 til SVL-N oppfordret organisasjonen til å gå i dialog med Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF) med tanke på et samarbeid og en koordinering av virksomheten. Et slikt samarbeid vil være en forutsetning dersom SVL-N skal motta spillemidler til sentralorganisasjonen.

Kommunal- og regionaldepartementet vil i samarbeid med Sametinget i perioden 2003-2005 sette i gang en holdnings- og informasjonskampanje om samiske forhold.

Regjeringen har opprettet en interdepartemental arbeidsgruppe bestående av Kommunal- og regionaldepartementet, Justisdepartementet og Utenriksdepartementet til å utrede spørsmålet om å gjøre samefolkets dag, 6. februar, til offisiell flaggdag.

Sametinget fordelte i 2003 til sammen 34,5 mill. kroner til språktiltak, hvorav 29,6 mill. kroner til kommuners og fylkeskommuners utgifter til tospråklighetsarbeid og andre tiltak innenfor forvaltningsområdet for samisk språk. Kommunal- og regionaldepartementet har i statsbudsjettet for 2004 foreslått at det i tillegg til dette bevilges 7 mill. kroner over kap. 571 post 64 Skjønnstilskudd til 2004. Midlene skal fordeles av Sametinget til kommunenes og fylkeskommunenes tospråklighetsarbeid, og vil bli lagt inn i Sametingets ramme fra 2005.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, viser til at Kultur- og kirkedepartementet fra 2002 overførte forvaltningsansvaret for en rekke kulturinstitusjoner og -tiltak til Sametinget. Flertallet ser det som positivt at det nå er opp til Sametinget å prioritere samiske kulturtiltak innenfor en rammebevilgning.

Flertallet viser til at Sametinget har fått ansvaret for samiske språkspørsmål. Flertallet har merket seg at Sametinget i 2002, etter søknad fra Tysfjord kommune, ga sin tilslutning til at kommunen kan komme inn under forvaltningsområdet. Flertallet har merket seg at Sametinget og Kultur- og kirkedepartementet har innledet samtaler om en evaluering av samelovens språkbestemmelser.

Flertallet slutter seg til Regjeringens mål om å synliggjøre samisk kultur, historie og språk og viser i den forbindelse til at Finnmark fylke har fått tospråklig fylkesnavn fra 1. januar 2004, jf. Innst. O. nr. 5 (2002-2003). Flertallet har merket seg at det foreligger søknad fra Troms fylkesting om tilsvarende tospråklig fylkesnavn på Troms.

Flertallet viser til at det i forbindelse med revidert budsjett 2002 ble bevilget 5 mill. kroner til realisering av byggetrinn II ved Arran lulesamiske senter i Tysfjord, blant annet som oppfølging av merknader fra kommunalkomiteen, jf. Budsjett-innst. S. nr. 5 (2000-2001) og Budsjett-innst. S. nr. 5 (2001-2002). Flertallet har merket seg at forholdene ved Saemien Sijte i Snåsa, som det viktigste møtested for sørsamisk kultur og administrasjon, er vanskelige. Flertallet viser i den forbindelse til Budsjett-innst. S. nr. 5 (2003-2004) der komitéflertallet ber departementet vurdere situasjonen til Saemien Sijte.

Flertallet er tilfreds med at Kommunal- og regionaldepartementet gjennom tilskudd til Nord-Salten avis og avisen Min Aigi, har fulgt opp kommunalkomiteens merknad, jf. Innst. S. nr. 110 (2002-2003), om å sikre lulesamiske avistilbud.

Flertallet har merket seg at Sametingets medieundersøkelse fra 2000 viser at om lag halvparten av velgerne ved valg til Sametinget ikke forstår samisk, og at om lag halvparten av den samisktalende halvparten ikke kan lese samisk. Opp mot 3/4 av Sametingets velgere er således avhengig av at skriftlig informasjon er tilgjengelig på norsk for at de skal kunne forstå innholdet. Flertallet vil ut fra dette understreke betydningen av at det gis mulighet for utvikling også for aviser innrettet mot den samiske befolkningen som skriver på norsk. Flertallet viser til merknaden fra komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet i Innst. S. nr. 110 for (2002-2003) hvor det ble uttalt:

"Flertallet vil likevel peke på at mange samer ikke kan lese samisk. Det er derfor behov for aviser innrettet mot den samiske befolkningen selv om de skriver på norsk. Flertallet mener derfor at en styrking av støtten til samiskspråklige aviser ikke må finansieres ved reduksjon i støtten til samiske aviser som skriver på norsk."

Flertallet vil likeså understreke det samme flertallets merknad i samme innstilling hvor en understreket viktigheten av "at tilskuddsforvaltningen gir den nødvendige avstand og uavhengighet i forholdet mellom samiske politiske myndigheter og samisk presse".

Flertallet vil uttrykke sin tilfredshet med at Regjeringen har gjort samefolkets dag, 6. februar, til offisiell flaggdag i Norge fra og med 2004. Flertallet ser på dette som et viktig symbol og uttrykk for et nasjonalt ønske om en sterk og levekraftig samisk kultur.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine generelle merknader under kapittel 1.2.