Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Samiske barn og unge

Sametinget tildeles midler til tilskudd til samiske barnehager og til informasjons-, veilednings- og utvik­lingsarbeid i samiske barnehager og barnehager med samiske barn. Det særskilte tilskuddet til samiske barnehager ble overført til Sametinget 1. januar 2001. Sametinget har utarbeidet nye retningslinjer som ble gjort gjeldende fra 1. januar 2002. Sametinget har ansvaret for satsingen i de samiske barnehagene i forbindelse med Barne- og familiedepartementets treårige kvalitetssatsing i barnehagesektoren.

Barne- og familiedepartementet skal høsten 2003 starte arbeidet med å gjennomgå barnehageloven og rammeplan for barnehagen med tanke på revidering. Sametinget vil bli en viktig samarbeidspart i dette arbeidet.

Det forutsettes at Sametinget vurderer og eventuelt tar initiativ til særskilte undersøkelser om samiske foreldres barnehagebehov.

Barne- og familiedepartementet vil være i kontakt med Sametinget om utvikling av tiltak på området barnevern i samisk kontekst.

Det pekes også på inkorporeringen av barnekonvensjonen i norsk lov, som trådte i kraft 1. oktober 2003, og som har særskilte bestemmelser om barn av minoriteter og urfolk.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, har merket seg at Sametinget har satt særlig fokus på barnehagesektoren i 2002, gjennom å ha foretatt en rekke besøk til kommuner og barnehager som har samiske barnehager, arrangert nasjonale konferanser for barnehageansatte og tildelt midler til ulike prosjekter i barnehagene. Flertallet har merket seg at denne satsingen blant annet følger av at Sametinget har ansvaret for satsingen i de samiske barnehagene i forbindelse med Barne- og familiedepartementets treårige kvalitetssatsing i barnehagesektoren.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine generelle merknader under kapittel 1.2.