Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Samarbeid mellom Sametinget og sentrale og lokale myndig­heter

Det er Regjeringens siktemål at samiske interesser skal komme inn så tidlig som mulig og i forkant av de prosesser som berører samiske interesser. Regjeringen vil arbeide videre med å utvikle prosedyrer som skal sikre Sametinget reell medbestemmelse i utviklingen av samepolitikken.

En del av dialogen mellom Sametinget, Kommunal- og regionaldepartementet og de aktuelle fagdepartementer er faste årlige møter på politisk nivå i forkant av Regjeringens første budsjettkonferanse.

Sametinget er gitt unntak fra bevilgningsreglementets § 4 om bruttobudsjettering, og får i dag hele sin bevilgning over 50-poster fra flere departementer. Sametinget har frihet til selv å prioritere og disponere bevilgede midler til tiltak som de mener sikrer samisk språk, kultur og samfunnsliv.

Prosjektet "Tilskuddsforvaltning i Sametinget" er startet opp for å vurdere former for oppfølging og kontroll av de tilskuddene som blir fordelt av Sametinget i plenum, jf. St.prp. nr. 1 (2003-2004).

Sametinget har inngått samarbeidsavtaler med henholdsvis Troms fylkeskommune og Finnmark fylkeskommune. Samarbeidsavtalene mellom fylkeskommunene og Sametinget representerer nye former for samarbeid mellom offentlige etater. De representerer nyskapninger som vil bidra til å klargjøre Sametingets funksjoner som aktør i forhold til det fylkeskommunale nivået. Avtalene vil også bidra til å utvikle fylkeskommunens rolle som regional utviklingsaktør.

Regjeringen er positiv til denne typen samarbeid, som sikrer at det samiske perspektivet blir ivaretatt på det regionale nivået.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, har merket seg at Sametinget har gitt uttrykk for at det ikke er tilstrekkelig med tilfeldige møter med sentrale myndigheter i saker hvor samiske interesser blir berørt. Flertallet stiller seg positive til at Regjeringen arbeider videre med å utvikle prosedyrer som skal sikre Sametinget medbestemmelse i utviklingen av samepolitikken. Flertallet er også positive til at Regjeringen nå har invitert Sametinget til å ut­vikle en fremtidig mal for hvordan og i hvilke saker konsultasjoner mellom Regjeringen og Sametinget skal gjennomføres.

Flertallet vil fremheve viktigheten av at Sametinget også etablerer samarbeid med regionale myndig­heter for å bidra til at det samiske perspektivet også blir ivaretatt i det regionale utviklingsarbeidet. Det er derfor med tilfredshet flertallet konstaterer at Same­tinget har inngått samarbeidsavtaler med henholdsvis Troms og Finnmark fylkeskommuner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine generelle merknader under kapittel 1.2.