Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

11. Overvåking av samer

Sametinget tar i sin årsmelding opp Lund-kommisjonens rapport, og har ved flere anledninger bedt om en særskilt redegjørelse for omfanget av overvåking av samer og samepolitisk virksomhet.

I meldingen refereres det fra Dokument nr. 16 (2002-2003) Årsmelding for 2002 fra Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste. Det framgår at kontrollutvalget i 2002 har stilt spørsmål ved to registreringer av personer med samisk bakgrunn. Utvalget hadde så langt fått tilbakemelding vedrørende en av de to registreringene. Tjenesten kom der til at det ikke var grunnlag for å opprettholde regi­streringen og at den derfor var slettet.

Verken gjennom Lund-kommisjonens rapport eller i boken "Den hemmelige krigen" er det fremkommet opplysninger om at samer ble overvåket ut fra deres etniske opprinnelse.

Med basis i de senere års undersøkelser rundt overvåkingspolitiets virksomhet, må det legges til grunn at det er foretatt grundige undersøkelser med utgangspunkt i et svært omfattende kildemateriale. Gjennom den erstatningsordning som ble etablert gjennom den midlertidige innsynsloven, lov 17. september 1999 nr. 73, kunne samer på linje med andre norske borgere begjære innsyn i overvåkingspolitiets arkiver og eventuelt kreve erstatning dersom de har lidd alvorlig skade som følge av overvåkingsmessige tiltak. En ny grans­king vil således ikke ha betydning for den enkelte sames innsynsmulighet eller rett til erstatning.

På denne bakgrunn ser departementet fortsatt ikke behov for at det igangsettes noen særskilt gransking/undersøkelse av overvåkingspolitiets virksomhet opp mot samer eller samiske miljøer. Det vises imidlertid til at man overfor Sametinget tidligere har gitt uttrykk for at man vil vurdere om Innsynsutvalgets sekretariat kan gi en redegjørelse for antallet samer som har søkt om innsyn og av behandlingen av disse sakene på generelt grunnlag. Dette forutsetter imidlertid at deres samiske identitet er kjent.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, har merket seg de problemstillinger Sametinget tar opp i sin årsmelding når det gjelder overvåking av samer.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine generelle merknader under kapittel 1.2.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil vise til merknader og forslag i Innst. S. nr. 60 (2002-2003) der medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti anmodet kontrollutvalget for etterretnings-, overvåknings- og sikkerhetstjenesten (EOS-utvalget) om å undersøke om det er grunnlag for å foreta gr­ansking av opplysninger om overvåking av samer på etnisk grunnlag.