10. Samemanntallet, representasjon og valg
Sametinget har vedtatt å nedsette et ekspertutvalg som skal se på alle sider av valgordningen. Sametinget har også vedtatt å gå inn for en ordning med fire utjamningsmandater, slik at det totalt blir 43 representanter i Sametinget. Utjamningsmandatene skal forbeholdes det underrepresenterte kjønn, fram til det minst er 40 pst. av hvert kjønn representert på Sametinget.
Stortinget har bedt Regjeringen vurdere en ordning med utjevningsmandater, alternativt med en fordeling av disse til det underrepresenterte kjønn. Regjeringen ønsker å vurdere de ulike elementer ved valgordningen samlet. Det innebærer å vente med en vurdering av innføringen og fordelingen av utjamningsmandater, samt andre forhold ved valgreglene, til ekspertutvalgets rapport foreligger, og til Sametinget har kommet med sine forslag.
Over kap. 541 post 72 Samisk språk, informasjon o.a. ble det i 2003 satt av 1 mill. kroner til et samarbeidsprosjekt med Sametinget der ett av hovedmålene er å øke informasjonen om samer og samisk samfunnsliv og å motvirke negative holdninger til samer og samiske spørsmål. Målene med prosjektet er også å få flere til å registrere seg i samemanntallet. Kvinner og ungdom er de fremste målgruppene for dette prosjektet.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, har merket seg Sametingets og Regjeringens synspunkter med hensyn til Sametingets valgordning.
Flertalletvil vise til vedtak i forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 33 (2002-2003) Tilleggsmelding til St.meld. nr. 55 (2000-2001) Om samepolitikken, og vil be Regjeringen igangsette en prosess for endring av valgreglene. Dette er viktig for å motivere flere til å skrive seg inn i samemanntallet. Spesielt viktig er det å få flere kvinner til å melde seg inn, da kvinneandelen i samemanntallet bare er på om lag 36 pst. Flertallet er bekymret for denne skjevfordelingen. Flertallet forutsetter at nye regler er klare så snart som mulig.
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet mener det er prinsipielt riktig at spørsmål om valgordningen for Sametinget bestemmes av den samiske befolkningen selv gjennom deres folkevalgte organ.
Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti vil legge stor vekt på Sametingets vurdering i denne saken og ikke ta stilling til endringa før saken foreligger i sin helhet.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, har merket seg at det generelt er lav registrering i samemanntallet. Særlig er kvinner underrepresentert. Det har derfor vært gjennomført prosjekt med det formål å få flere til å registrere seg i samemanntallet. Et av prosjektene var rettet mot kvinner og ungdom. På tross av dette er ikke målet om økt kvinneandel i samemanntallet nådd. Flertallet mener at nye virkemidler er nødvendig for å mobilisere og rekruttere til samemanntallet. Flertallet vil understreke behovet for generelle vervekampanjer der ansvar for oppfølging blir konkretisert.
Flertallet viser til Sametingets brev av 22. mars 2004 til komiteen vedrørende valgordningen. Flertallet er tilfreds med at departementet i brev av 2. april 2004 er innstilt på å gå videre med noen av de aktuelle valgordningsspørsmålene, gjerne slik at eventuelle endringer kan gjennomføres med virkning for valget i 2005.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine generelle merknader under kapittel 1.2.