Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

Ved behandlingen av St.meld. nr. 16 (1992-1993) Hovedretningslinjer for Forsvarets virksomhet og utvikling i tiden 1994-1998 sluttet Stortinget seg til at Forsvaret skulle gjennomgå en omfattende omstilling, jf. Innst. S. nr. 150 (1992-1993). Et sentralt element var innføring av et nytt styringskonsept som forutsatte at det ble etablert gode oppfølgings- og informasjonssystemer til støtte for ledelsen.

I forbindelse med nytt økonomireglement for staten ble nødvendigheten av tidsmessige informasjonssystemer i Forsvaret igjen satt på dagsordenen (1996). Forsvarsdepartementet fikk i 1998, på bakgrunn av svakheter ved eksisterende systemer forlenget overgangsordning for tilpasning til økonomiregelverket med ny frist til 31. desember 2002.

Flere prosjekter med formål å etablere gode informasjonssystemer til støtte for ledelsen ble igangsatt, herunder Økonomiprosjektet (1996) og Lønnsprosjektet (1997). Økonomisprosjektet ble utvidet til også å omfatte en anskaffelsesmodul i tillegg til et felles regnskapssystem for Forsvaret. Prosjektene som ble slått sammen i 1999 til Lønns- og økonomiprosjektet skulle innføre et felles lønns- og regnskapssystem. Her var anskaffelsesmodul ikke lenger en del av mandatet.

Prosjektet ble terminert i 2000, og arbeidet med å innføre nye, felles informasjonssystemer ble videreført i Prosjekt Golf som ble gitt et bredere mandat enn de forutgående prosjektene.

Golf skulle innføre et nytt helhetlig felles integrert forvaltningssystem som omfattet regnskap, lønn, anskaffelse, materielladministrasjon og vedlikehold, og eventuelt også utvides til å omfatte personalforvaltning. Golf ble definert som et omstillingsprosjekt, og Golfs rolle med hensyn til understøttelse av omstillingen av Forsvarets forvaltninger gjennom etablering av Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) ble understreket. I 2001 ble Prosjekt Golf omdefinert til å bli et program som skulle realiseres i faser med enkeltstående prosjekter. Innledningsvis var det bare det første prosjektet som skulle forprosjekteres, detaljforhandles og kontraktfestes. Her var hovedmålet å framskaffe en "minimumsløsning" i forhold til kravene i statens økonomiregelverk innen utgangen av 2002, jf. St.prp. nr. 1 (2001-2002). Dette innebærer i hovedsak å innføre et nytt lønns- og regnskapssystem.

Formålet med revisjonen har vært å belyse Forsvarets arbeid med å innføre IT-baserte forvaltningssystemer de siste årene, og å kunne påpeke eventuelle svakheter i prosjektplanleggingen og -gjennomføringen. Undersøkelsen har omfattet Prosjekt og Program Golf fram til utgangen av første halvår 2002 samt forutgående prosjekter.