Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Riksrevisjonens bemerkninger

Riksrevisjonens tar her utgangspunkt i Riksrevisjonens funn, jf. Pkt 2 Oppsummering av undersøkelsen knyttet opp mot Pkt 3 Departementenes kommentarer og kommer med sine bemerkninger.

Når det gjelder Inntektsfordelingen, kan det etter Riksrevisjonens vurdering stilles spørsmål ved om hensynet til et likeverdig tjenestetilbud i alle landets kommuner ble tilstrekkelig vektlagt ved omleggingen av inntektssystemet i 1997.

Når det gjelder Utgiftsutjevningen, kan det etter Riksrevisjonens vurdering synes å være behov for å revidere kostnadsnøkkelen oftere enn det departementet legger opp til. Etter Riksrevisjonens vurdering bør heller ikke hensynet til stabilitet og forutsigbarhet vektlegges så sterkt at det går på bekostning av kommunenes muligheter til å tilby et likeverdig tjenestetilbud.

Når det gjelder Skjønnstilskuddet, stiller Riksrevisjonen spørsmål ved om Kommunal- og regionaldepartementet har forvaltet skjønnsmidlene tilstrekkelig målrettet.

Riksrevisjonen stiller spørsmål ved i hvilken grad kompensasjonsordningen har sikret at personer med store hjelpebehov fikk de samme tilbudene uavhengig av hvilken kommune de var bosatt i. Den ulike praksisen i innrapporteringen av ressurskrevende brukere fra kommunene kan også ha ført til utilsiktede forskjeller i den fylkesvise fordelingen av midlene her.