Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Vedlegg 2: Brev fra helseminister Dagfinn Høybråten til energi- og miljøkomiteen, datert 12. november 2003

Jeg viser til brev av 29. oktober 2003 fra Stortingets energi- og miljøkomité til miljøvernministeren hvor det stilles to spørsmål knyttet til behandlingen av ovennevnte forslag. Henvendelsen er oversendt fra Miljøverndepartementet til Helsedeparementet.

Det har blitt hevdet at dersom Haldenreaktoren får fornyet konsesjon til å fortsette etter 2008, vil dette bli verdens eldste forskningsreaktor. - Er dette tilfelle, og hvis ikke - hvilke forskningsreaktorer er eldre?

Vedlagt følger en oversikt over forskningsreaktorer som er eldre enn Haldenreaktoren og som fremdeles er i drift. Oversikten er utarbeidet av Statens strålevern, og er basert på gjennomgang av relevant litteratur og elektroniske kilder. Per dags dato er det 11 forskningsreaktorer som er eldre enn Haldenreaktoren som fortsatt er i drift. Hvorvidt disse reaktorene fortsatt vil være i drift etter 2008 har jeg per i dag ingen opplysninger om. Opplysninger om forventet levetid, planlagt erstatning etc. vil eventuelt måtte baseres på en grundig gjennomgang og vurdering av inneværende tillatelser til drift etc.

Kan departementet vise til noen eksempler på forsk­ningsreaktorer som er lagt ned, og hva dekommisjonering av disse kostet?

I årenes løp har rundt 250 forskningsreaktorer blitt lagt ned av ulike grunner. Kostnadene forbundet med dekommisjonering har vært meget forskjellige avhengig av hvilken konstruksjon reaktorene har hatt og hvilken bruk en har planlagt i lokalene etter dekommisjoneringen. I noen tilfeller er lokalene gjenbrukt til tilsvarende formål. Det nærmeste eksemplet er dekommisjoneringen av forskningsreaktorene og de øvrige nukleære installasjonene i forskningsinstitutet Risø i Danmark. Denne er nettopp påbegynt og er foreløpig kostnadsberegnet til ca. DKK 60 millioner kroner hvert år over en periode på 15-20 år, totalt i størrelsesorden 1 milliard DKK. Det danske folketinget har gitt sin tilslutning til denne prosessen, som finansieres over statsbudsjettet.

Det er verdt å merke seg at da IFE fikk konsesjon for drift av reaktoranleggene i perioden 2000-2008, var et av vilkårene at instituttet innen 31.12.2004: "... utarbeider en oppdatert plan for nedleggelse av de konsesjonbelagte anleggene ..." og: "Denne planen forutsettes å være detaljert vedrørende nedleggelsen av reaktoranleggene og de metallurgiske laboratoriene også mht videre behandling og lagring av brukt brensel. Den skal også inneholde et kostnadsoverslag".