Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, Bjørgulv Froyn, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Tor-Arne Strøm, fra Høyre, Anne Berit Andersen, Sverre J. Hoddevik, Hans Gjeisar Kjæstad og lederen Petter Løvik, fra Fremskrittspartiet, Thore A. Nistad og Kenneth Svendsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen og Heidi Sørensen, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Jan Sahl, og fra Senterpartiet, Jorunn Ringstad, viser til vedlagte uttalelse i brev av 15. september 2003 fra Fiskeridepartementet v/statsråd Svein Ludvigsen til Dokument nr. 8:128 (2002-2003) og Dokument nr. 8:135 (2002-2003), brev fra Fiskeridepartementet v/statssekretæren til samferdselskomiteen, datert 20. oktober 2003, og brev fra Fiskeridepartementet v/statsråd Svein Ludvigsen datert 23. oktober 2003.
Komiteen understreker viktigheten av å ha en meget god oljevernberedskap. Det er nødvendig for å kunne verne det marine miljø og å sikre grunnlaget for de næringene som er avhengig av dette miljøet. Samtidig må det jevnlig foretas vurdering av oljevernberedskapens innsatsfaktorer og struktur ut fra hensyn til effektiv ressursutnyttelse og operasjonell hensiktsmessighet.
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, vil peke på at bakgrunnen for forslagene som behandles i denne innstillingen er Fiskeridepartementets beslutninger om å flytte depotet fra Bergen til Ågotnes og samtidig styrke depotet, og å flytte depotet fra Fedje til Florø. Fiskeridepartementet har fattet sine beslutninger på bakgrunn av anbefalinger fra fagmyndigheter som Statens forurensningstilsyn (SFT) og Kystverket.
Flertallet har merket seg at når det gjelder flyttingen av depotet fra Bergen til Ågotnes og styrkingen av depotet, er disse endringene begrunnet med at depotets lokaler i Bergen ikke er tilfredsstillende. Ved en lokalisering på Ågotnes vil depotet også være bedre i stand til å ivareta cruisetrafikken til Bergen gjennom utvidet dekningsområde og kortere reaksjonstid for hendelser i både nord- og sørgående retning. Beredskapen i selve Bergen havn er et kommunalt ansvar, men SFT må bidra for å tilse at oljevernberedskapen i Bergen havn er god.
Flertallet støtter departementets vedtak om flytting og styrking av depotet fra Bergen til Ågotnes.
Flertallet viser til at Fiskeridepartementet har bestemt at hoveddepotet på Fedje skal flyttes til Florø. Flyttingen er begrunnet med behovet for å redusere reaksjonstiden mot områdene nordover mot Stad. Samtidig er det betydelige private ressurser og privat oljevernberedskap knyttet til aktivitetene på Sture og Mongstad, i tillegg til at kommuner kan bidra. I svarbrevet av 15. september 2003 varsler Fiskeridepartementet at depotet på Fedje vil bli videreført som mellomdepot.
Flertallet mener på bakgrunn av denne informasjonen at oljevernberedskapen i Nordhordland er tilfredsstillende og at endringene som Fiskeridepartementet har vedtatt, vil styrke beredskapen i området. På det nåværende tidspunkt synes det derfor ikke å være behov for ytterligere analyser av oljevernberedskapen for dette området.
Flertallet legger derimot til grunn at myndighetene i fremtiden jevnlig vil foreta analyser av oljevernberedskapen langs hele kysten.
Komiteen foreslår at Dokument nr. 8:128 (2002-2003) og Dokument nr. 8:135 (2002-2003) vedlegges protokollen.
Komiteen peker på at både olje/gassvirksomheten i Nordsjøen og Norskehavet og skipstrafikken langs norskekysten er i endring med tilhørende endring i risikobildet. Komiteen mener det er nødvendig med en grundig vurdering av risiko og nødvendig beredskap.
Komiteen fremmer følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen i løpet av 2004 legge fram en egen stortingsmelding om oljevernberedskap."
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartietog Sosialistisk Venstreparti har merket seg innspill fra mange parter i området som på ulike måter er berørt av og/eller involvert i oljevernberedskap.
Disse medlemmer finner det derfor riktig at endringer i struktur for oljevernberedskap ikke gjennomføres før departementet har lagt frem en melding om oljevernberedskap langs hele kysten. Disse medlemmer anbefaler likevel at nytt oljeverndepot etableres i Florø for å styrke den generelle beredskap i det berørte området.