Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

Forslag 1

Stortinget ber Regjeringen om å sikre at kompetansen og funksjonene til det som i dag er Norges Eksportråd, SVO, SIVA, Norges Turistråd, SND og Norges forskningsråds næringsrettede aktiviteter, tilbys i en felles brukerfront med utgangspunkt i det som i dag er SNDs regionkontorer og Eksportrådets kontornett.

Forslag 2

Stortinget ber Regjeringen om å overføre virkemidlene som i dag forvaltes av SND, SVO, Norges Eksportråd og Norges Turistråd til den nye enheten. Stortinget ber Regjeringen vurdere hvorvidt andre relevante virkemiddelenheter på sikt skal innlemmes i den nye enheten.

Forslag 3

Stortinget ber Regjeringen legge frem en vurdering av mulighetene for desentralisering og forenkling av dagens ulike næringsrettede låne-, tilskudds-, og egenkapitalordninger. Det bes også om at det vurderes å etablere regionale ordninger som skal tilføre norsk næringsliv mer midler, gi større langsiktighet og mer regional styring enn i dag.

Forslag 4

Stortinget samtykker i at eierskapet i Argentum Fondsinvesteringer AS overføres fra SND og SIVA til Nærings- og handelsdepartementet fra 1. juli 2003.

Forslag fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet:

Forslag 5

Stortinget ber Regjeringen utvide fokusområder i prioriteringer for virkemiddelapparatet til også å omfatte regional utvikling.

Forslag fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet:

Forslag 6

Stortinget ber Regjeringen utrede en ordning med strukturfond som skal bidra til å støtte opp om norske selskaper som er i oppkjøps- eller restruktureringssituasjon.

Forslag 7

Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2004 fremme forsalg om å styrke bevilgningene til forsknings- og utviklingskontrakter (IFU/OFU-ordningene).

Forslag fra Arbeiderpartiet:

Forslag 8

Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2004 fremme forslag om å utvide såkornordningen, med et tilhørende tapsfond til et landsdekkende fond som skal samarbeide med de regionale såkornfondene.

Forslag 9

Stortinget ber Regjeringen vurdere en kapitalutvidelse av Argentum Fondsinvesteringer som kan overlappe såkornordningen.

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 10

Kap.

Post

Formål:

Kroner

2420

57 (ny)

Landsdekkende såkornfond, bevilges med

1 000 000 000

58 (ny)

Tapsfond, bevilges med

250 000 000"

Forslag 11

Kap.

Post

Formål:

Kroner

967

Investeringsselskap, Argentum Fondsinvesteringer, bevilges med

2 000 000 000"

Forslag 12

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om opprettelse av et strukturfond i statsbudsjettet for 2004 med en kapital på ca. 50 mrd. kroner. Strukturfondet skal ved strategiske og langsiktige investeringer i obligasjoner, fond, børsnoterte aksjer og gjennom oppkjøp av bedrifter, gjelds- og aksjeposter bidra til å sikre en langsiktig og bærekraftig norsk næringsstruktur med bedrifter og næringsklynger som kan være konkurransedyktige i et globalisert marked hvori inngår en del større børsnoterte selskaper med hovedkontor og forsk­nings- og utviklingsavdelinger i Norge. Strukturfondets ledelse og styre skal ikke være underlagt instruksjonsmyndighet fra politiske myndigheter, men skal virke profesjonelt og forretningsmessig i henhold til fondets formål og vedtekter.

Forslag 13

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til en ordning med statlige utviklingskontrakter som kan bidra til å utvikle nye teknologiske løsninger eller konsepter i norsk næringsliv.

Forslag 14

Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2004 fremme forslag om å styrke bevilgningene til forsknings- og utviklingskontrakter (IFU/OFU-ordningene) med 100 mill. kroner utover inneværende års bevilgningsnivå.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 15

Stortinget ber Regjeringen om å opprette et tverrfaglig senter for næringsrettet teknologi og miljø.

Forslag 16

Stortinget ber Regjeringen om å etablere et fond for miljøteknologi, og komme tilbake til Stortinget med retningslinjer for disponeringer og retningslinjer knyttet til et slikt fond, jf. Dokument nr. 8:93 (2002-2003).

Forslag fra Senterpartiet:

Forslag 17

Stortinget ber Regjeringen utrede opprettelse av 5 regionale investeringsfond. Fondene gis en samlet kapital på 20 mrd. kroner.