Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Haakon Blankenborg, lederen Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Gunhild Øyangen, fra Høyre, Julie Christiansen, Inge Lønning, Oddvard Nilsen og Finn Martin Vallersnes, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund og Christopher Stensaker, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Bjørn Jacobsen, fra Kristelig Folkeparti, Jon Lilletun og Lars Rise, og fra Senterpartiet, Åslaug Haga, har merket seg behovet for en klart utformet politisk retningsangivelse for OSSEs arbeid framover, og at det er behov for å klargjøre OSSEs rolle og oppgaver. Komiteen understreker at en rekke sider ved OSSE skiller denne organisasjonen fra andre internasjonale aktører, og at det er viktig å ta vare på og videreutvikle OSSE som virkemiddel for stabilitet, demokrati og menneskerettigheter. Komiteen understreker at OSSE har oppgaver som verken FN, NATO, EU eller Europarådet vil kunne overta. Komiteen viser til at organisasjonen har en unik bredde av medlemsland som blant annet gir muligheter for dialog og samarbeid mellom den vestlige verden og muslimske land.
Komiteen har merket seg at Regjeringen mener at en rekke organisatoriske og andre spørsmål må avklares og bringes i orden før organisasjonen kan forvente å gjøre seg mer gjeldende. Komiteen vil understreke at Norge må søke å yte aktive bidrag til at OSSE blir en dynamisk og effektiv organisasjon og er tilfreds med at Regjeringen mener at Norge fortsatt skal ha en aktiv profil i forhold til OSSE.
Komiteen viser til at Norge, EU-landene, Russland og en rekke andre deltakerland går inn for å bringe OSSE på rettslig linje med for eksempel FN og NATO, mens USA går imot dette. Komiteen mener det bør arbeides videre med spørsmålet om ESSEs rettslige status. En konvensjon og rettigheter og privilegier ville være et viktig skritt i riktig retning.
Komiteen viser til at det er fordeler med de roterende nasjonale formannskap i organisasjonen. Komiteen vil imidlertid understreke behovet for at formannskapet har et godt utbygd sekretariat å støtte seg på. Det er viktig å komme frem til ordninger som gir fleksibilitet og mulighet for å handle raskt når det er aktuelt for OSSE å engasjere seg i krisesituasjoner.
Komiteen er også enig i at det er viktig å se nærmere på generalsekretærens rolle, og på mulighetene for å få utarbeidet et nytt mandat for generalsekretæren som avklarer og styrker hans rolle.
Komiteen understreker viktigheten av å kunne fortsette sendelagskonseptet, og er enig i at Norge må søke å motvirke at vertsland ikke lenger ønsker sendelag. Komiteen er videre enig i at det er viktig å opprettholde OSSE-nærværet i Ukraina og Hviterussland, og at det er viktig å få på plass igjen et mer permanent nærvær i Tsjetsjenia.