Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Grethe Fossli, Aud Gaundal og Rita Tveiten, fra Høyre, Silja Ekeland Bjørkly, Ivar Kristiansen og Michael Momyr, fra Fremskrittspartiet, fung. leder Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide og Olaf Gjedrem, og fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, viser til Dokument nr. 8:88 (2002-2003) om at det innføres rekrutteringskvoter for ungdom i fiskerinæringen. Denne saken behandles parallelt med St.meld. nr. 20 (2002-2003) strukturtiltak i kystfiskeflåten. Det som er allment for begge disse sakene er at det må bo folk på kysten for at det store verdipotensialet som ligger der skal kunne utløses både i dag og i fremtiden. Dagens ungdom er framtidens arbeidskraft, og det er viktig at fiskerinæringen profilerer seg på en positiv måte slik at dette er noe ungdom ønsker å satse på.

Gjennom bedret økonomi og økt evne til fornying av flåten vil denne stå sterkere og samtidig kunne opprettholde sin posisjon. Det er også viktig å fokusere på ressursfordelingsspørsmålet når det gjelder fiskeriforvaltningen. Det vil i seg selv sikre en stabil og langsiktig ressursfordeling mellom fartøygruppene. Råstoffet må ivaretas og arbeidet for å bedre kvaliteten må stadig forbedres. Dette arbeidet vil på sikt gi større lønnsomhet for driften av fartøy. Komiteen mener at en sterk, fremtidsrettet flåte som ivaretar disse formål, er av uvurderlig betydning for om ungdom har lyst til å satse på næringen.

Komiteen ser at det er flere problemstillinger som reiser seg i forhold til ungdom i dagens fiskerinæring. Næringen er preget av overkapasitet, og det har lenge vært tverrpolitisk enighet om at fangstkapasiteten må tilpasses tilgjengelig ressursgrunnlag for å oppnå en bærekraftig utvikling. Dette betyr at ved knappe kvoter og utilstrekkelig inntjening går utfordringene bl.a. på hvordan antall båter kan reduseres. Dette medfører at debatten rundt hvordan vi samtidig skal dele ut nye kvoter til yngre eiere som vil inn i fiskeryrket bærer preg av andre argumenter. Komiteen ønsker å presisere at en logisk rekkefølge ved å redusere antall drifts­enheter og dermed bedre driftsgrunnlaget og inntjeningsevnen til gjenværende fartøy nettopp vil være at grunnlaget for å få ungdom inn i næringen øker.

Komiteen ser samtidig at det kan være ulike oppfatninger i begrepet rekruttering. Er rekruttering at man starter med egen tråler og konsesjon eller er det snakk om sjark med kvote. Forskjellen er stor i forhold til kapitalkostnadene. Det er også mulig å spørre seg om begrepet rekruttering er å betrakte som mannskap på et fiskefartøy. Komiteen ser at definisjonen på å rekruttere ungdom er av betydning for problemstillingen, og heller til at det i rekruttering ikke trenger innebære egen tråler og egen konsesjon.

Komiteen ser at for kystsamfunnene har ungdommen en viktig rolle. Det er viktig å bevare og videreføre en livsstil og en kultur som er karakteristisk for kystsamfunnene. Mange har drevet med fiske i kombinasjon med andre næringer. De er ikke heltidsfiskere, men driver dette i tillegg til annen virksomhet. En videreføring av denne tradisjonen er viktig. Komiteen ser at dette er et verdivalg den enkelte må ta, og det er viktig at det ikke legges hindringer i veien for å kunne holde på disse tradisjonene. Samtidig ser komiteen at for at ungdom skal satse på å leve etter gamle tradisjoner, må enkelte forhold legges til rette for det slik at ungdom selv ønsker dette.

Komiteen ser det som viktig at i forhold til satsing på ungdommen er det helt vesentlig at det konstruktive arbeidet som pågår i forhold til skoleverket og høyere utdanningsinstitusjoner videreføres.

Når det gjelder det konkrete Dokument nr. 8:88 (2002-2003)-forslaget, er komiteen av den oppfatning at dette er et positivt tiltak. Et tiltak som må ses i en større fiskerisammenheng. Komiteen ser det som en klar målsetting å kunne få opp andelen av ungdom som søker til næringen. Dette har stor betydning for næringen på sikt.

Komiteen mener at rekrutteringskvoter for ungdom reiser flere omfattende problemstillinger og ber derfor Regjeringen utrede konsekvensene av en eventuell rekrutteringsordning for ungdom hvor følgende forhold vektlegges:

  • 1. vurdering av effekten av tidligere rekrutteringsordninger,

  • 2. konsekvensene i forhold til eksisterende deltaker- og reguleringsbestemmelser,

  • 3. vurdering av hensiktsmessigheten av tidsavgrensing, og tidsavgrensningens eventuelle lengde,

  • 4. vurdering av hensiktsmessigheten av øvre aldersgrense på 25 år,

og komme tilbake til Stortinget med dette på egnet måte.

Komiteen viser ellers til brev av 3. juni 2003 (vedlagt) fra Fiskeridepartementet.