Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Sammendrag

Departementet foreslår i meldingen en ny støtteordning gjennom Lånekassen for unge elever i ordinær videregående opplæring. Forslaget er basert på de støtteprinsippene som ble lagt fram i forslaget til statsbudsjett for 2003 og Stortingets vedtak i den forbindelse, jf. Budsjett-innst. S. nr. 12 (2002-2003). Den nye støtteordningen er særlig rettet mot elever og lærlinger fra familier med svak økonomi, og det er tatt spesielt hensyn til utgifter til læremidler. For elever fra familier med svak økonomi og med maksimale stipendmuligheter vil den nye ordningen kunne innebære en stipendøkning på kr 20 800 pr. skoleår, for lærlinger kan økningen bli på over kr 35 000. De forslagene som legges fram i meldingen, innebærer en styrking av støtteordningen på nærmere 400 mill. kroner på helårsbasis.

Departementets forslag til støtteordning gjelder alle med rett til videregående opplæring etter opplæringsloven § 3-1. Hovedprinsippene for ordningen er at videregående opplæring skal finansieres ved stipend, ikke ved lån. Lån til dekning av skolepenger kan imidlertid gis til elever som tar rettighetsbasert videregående opplæring ved en privat videregående skole. Støtteordningen skal videre være basert på behovsprøvning mot inntekt og formue. Forslaget om å innføre én felles støtteordning for alle elever innebærer da at også elever over 19 år vil få støtten behovsprøvd etter familiens økonomi. En viktig del av støtteordningen er at det innføres et behovsprøvd læremiddelstipend på kr 3 500 pr. skoleår, som utbetales med inntil halvparten i begynnelsen av hvert semester. Læremiddelstipendet erstatter utlånsordningen for lærebøker, som ikke vil bli bygd videre ut. For familier med svak økonomi vil det i tillegg bli innført et behovsprøvd grunnstipend. Det ikke-behovsprøvde borteboerstipendet, heretter bostipend, videreføres. Det samme gjelder det ikke-behovsprøvde reisestipendet som er avhengig av reiseavstand, men her foreslås et maksimumsbeløp på kr 7 000 pr. undervisningsår.

Departementets forslag til stipendordning for unge elever vil etter dette omfatte et behovsprøvd grunnstipend (inntil kr 1 730 pr. måned) og et behovsprøvd læremiddelstipend (inntil kr 3 500 pr. skoleår), samt ikke-behovsprøvd bostipend (kr 3 450 pr. måned) og ikke-behovsprøvd reisestipend. Støtteordningen foreslås innført fra og med skoleåret 2003-2004. Forslag til nødvendige bevilgninger vil bli lagt fram i Revidert nasjonalbudsjett.