Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Forslagsstillerne viser til at nye regler for beregning av barnebidrag trer i kraft 1. oktober 2003, jf. Ot.prp. nr. 43 (2002-2003) Endringer i barneloven, forskottering og enkelte andre lover. Det vises til at familie-, kultur- og administrasjonskomiteens flertall i Innst. O. nr. 127 (2000-2001), jf. Ot.prp. nr. 43 (2000-2001), uttalte at en hadde fått innspill om at enkelte grupper kunne komme dårligere ut med de nye reglene, og påpekte at det er en målsetting for flertallet at den nye ordningen i best mulig grad ivaretar de som har lavest inntekt.

Forslagsstillerne viser til at det nå er avdekket skjevheter som rammer de som har dårligst økonomi. Det er viktig at disse skjevhetene blir rettet opp før iverksettelse, slik at ikke de som har lavest inntekt rammes av fattigdom som følge av de nye bidragsreglene.

Det nye gebyret for offentlig fastsettelse av bidrag kan føre til høyere konfliktnivå hos foreldre som kan trenge hjelp fra en nøytral instans. Det er uhensiktsmessig at det skal legges gebyr på en meklingsinstans som kan være helt avgjørende for å løse opp en fastlåst konflikt.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

  • "1. Stortinget ber Regjeringen justere utilsiktede og urimelige utslag av de nye reglene slik at de ikke rammer de med lavest inntekt før bidragsreglene trer i kraft 1. oktober 2003.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen vurdere å fjerne "meklingsgebyret" som for mange er et økonomisk løft, og som kan innebære økt konflikt mellom foreldre og ramme barna.

  • 3. Stortinget ber Regjeringen gjennomføre en evaluering av det nye regelverket for beregning av barnebidrag innen utgangen av 2004, slik flertallet i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen ba om."