Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"I

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å forby kosmetiske operasjoner på personer under 18 år som ikke har henvisning.

II

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om forbud mot reklame for kosmetiske operasjoner."

Forslagsstillerne mener det er viktig med politisk debatt rundt sider ved kosmetisk kirurgi, som er en bransje i sterk vekst. Det uttales at det kan bli et stort helseproblem når knapt utviklede unge mennesker opererer en ellers frisk kropp, eller når bransjen bruker store penger på reklame som massivt markedsfører stadig nye perfeksjonsmuligheter. Forslagsstillerne mener dessuten det er bekymringsfullt at det sendes ut slike signaler til barn og unge om hva slags idealkropp de bør tilstrebe.

Forslagsstillerne har merket seg at Norsk plastikkirurgisk forening i 2001 innførte vedtekter som sier at kosmetisk kirurgi ikke skal utføres på personer under 18 år. Brytes vedtektene, risikerer man eksklusjon. Forslagsstillerne mener det er på tide å lovfeste dette.

Forslagsstillerne mener videre det må lovfestes et forbud mot å reklamere for kosmetisk kirurgi. Det vises til ekspertuttalelser som advarer mot useriøse aktører innenfor bransjen. Forslagsstillerne er opptatt av at Stortinget gjennom et vedtak om forbud mot å reklamere for kosmetiske inngrep, kan gi et signal til bransjen om at dette ikke er salg på lik linje med en hvilken som helst tjeneste.

Etter forslagsstillernes oppfatning er det uetisk med reklame som har som mål å gjøre folk misfornøyde med seg selv, og de peker på at det alltid er forbundet med risiko å gjennomføre kirurgiske inngrep.

Det framholdes at de som har et medisinsk behov for kirurgiske operasjoner, vil kunne få informasjon ved medisinsk konsultasjon.