Komiteens merknader
Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Øyvind Halleraker, Siri A. Meling og Leif Frode Onarheim, fra Fremskrittspartiet, Øyvind Korsberg og Øyvind Vaksdal, og fra Kristelig Folkeparti, Ingmar Ljones og lederen Bror Rahm, vil understreke at toveiskommunikasjon må være et tilbud til strømkundene, og ikke et pålegg. En frivillig ordning med differensiert prising kan være et viktig incitament til at kundene handler på et riktig tidspunkt, samtidig som det vil gi fordeler til nettselskaper og leverandører i form av utjevnet effekt.
Flertallet viser til at en eventuell innføring av toveiskommunikasjon, som en frivillig ordning, vil medføre kostnader. Det er imidlertid på dette tidspunkt ikke avklart hvorledes disse kostnader skal fordeles. Stortinget må derfor få seg forelagt ulike modeller for en kostnadsfordeling der en tar hensyn til hvem som har fordeler av ordningen.
Flertallet foreslår:
"Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med den varslede gjennomgangen av nett-tariffene, vurdere ulike modeller for finansiering av en frivillig ordning med toveiskommunikasjon mellom strømkunde, leverandør og nettselskap."
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sylvia Brustad, Rolf Terje Klungland og Synnøve Konglevoll, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland og Ingvild Vaggen Malvik, og fra Senterpartiet, Inger S. Enger, stiller seg positive til en sterkere satsing på utbygging av toveiskommunikasjon i strømnettet. En sterkere satsing på toveiskommunikasjon har mange fordeler. I tillegg til å være arbeidssparende for strømkundene, vil også utstyret som gjør det mulig å fjernavlese forbruket gjøre det enklere å innføre ulike modeller for differensiert prising av strøm, slik man eksempelvis har både i Nederland, Italia og i USA. Toveiskommunikasjon gir også muligheter for å redusere effekttoppene. Eksempelvis kan nettselskapene koble ut varmtvannsberedere som alternativ til mørklegging ved unormalt høye effekttopper. I tillegg kan en slik styring av maksimallastene spare nettselskapene for kostnader til investeringer i forsterkning av nettet.
USA og Italia er trolig de landene som har kommet lengst i utbyggingen av toveiskommunikasjon i strømnettet. Ifølge NVE er dette allerede utbygd til 1,6 millioner kunder i Italia, og det er et mål at alle de 30 millioner kundene skal ha toveiskommunikasjon innen 2005. Til sammenligning er det ifølge NVE kun 34 448 av målepunktene i strømnettet i Norge, eller 1,3 pst., som har toveiskommunikasjon i dag. I tillegg er det konkrete planer for utbygging av toveiskommunikasjon til 123 479 (4,8 pst.) av målepunktene innen 2010.
Disse medlemmer vil påpeke at dette illustrerer behovet for at det utarbeides en nasjonal strategi for utbygging av toveiskommunikasjon i strømnettet, med mer ambisiøse mål enn det som eksisterende planer legger opp til.
Disse medlemmer viser til at alle landets forbrukere bør få tilbud om dette slik at de selv i større grad kan påvirke sin egen strømregning. På denne måten får alle anledning til å ha et smartere strømforbruk.
Komiteen viser til at NVE i forbindelse med et prosjekt som ledes av EBL-Kompetanse og som utføres av SINTEF, har økt inntektsrammene for Buskerud Kraftnett og Skagerrak Nett slik at de får dekket investerings- og driftskostnader for toveiskommunikasjon til 5 000 målepunkt hver. Før dette prosjektet er ferdig, vil imidlertid ikke NVE vurdere å gi økt inntektsramme til noen andre nettselskaper. Utover dette finnes det i dag ingen støtteordninger knyttet til utbygging av toveiskommunikasjon.
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vil på denne bakgrunn be Regjeringen komme tilbake med forslag til hvordan dette kan finansieres i forbindelse med saken om nett-tariffene.
Disse medlemmer fremmer følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen utarbeide en nasjonal strategi for tilrettelegging av utbygging av toveiskommunikasjon i strømnettet over hele landet mellom strømkunde, strømleverandør og nettselskap, og ber Regjeringen komme tilbake med forslag til finansiering i saken om nett-tariffene."