Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet:

Forslag 1

Stortinget ber Regjeringen senest i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2003 komme tilbake til Stortinget med tidsplan og finansiering av Direktoratet for naturforvaltnings handlingsplan mot gyro og den langsiktige oppfølgingen av bekjempelsen av lakseparasitten.

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 2

Stortinget ber Regjeringen avvikle ordningen med midlertidige sikringssoner for laksefisk innen 2003.

Forslag 3

Stortinget ber Regjeringen skille mellom oppdrettskonsesjoner av regnbueørret og oppdrettslaks når det gjelder drift og etablering innenfor midlertidige sikringssoner for laksefisk og nasjonale laksefjorder.

Forslag 4

Stortinget ber Regjeringen utsette innføring av nasjonale laksevassdrag og laksefjorder, og prioritere bekjempelse av gyro og lakselus.

Forslag 5

Stortinget ber Regjeringen fremme sak om villaksen innen 2006, slik at tiltakene kan evalueres.

Forslag 6

Stortinget ber Regjeringen gjøre følgende grensejusteringer ved innføring av nasjonale laksevassdrag og laksefjorder:

  • – Svennerbassenget: Grensen settes på samme sted som sør-grense for den midlertidige sikringssonen, dvs. fra Mejulen i Bamble.

  • – Sognefjorden: Grensen for laksefjord må settes etter en rett linje fra Vangsnes i Vik kommune til Engesæter i Leikanger kommune.

  • – Dalsfjorden i Sogn og Fjordane: Grensen trekkes tilbake til tidligere nivå, dvs. innenfor en linje trukket fra Otterstein i Askvoll kommune til østsiden av Dalevassdraget i Fjaler kommune.

  • – Nordfjord: Flytte grensen inn forbi Hyenfjorden, innenfor en linje mellom Anda og Lote i Gloppen kommune.

  • – Halsafjorden: Legges på linje med nåværende midlertidige sikringssone, dvs. mellom Aksneset og Flessa (Båtviksneset).

  • – Romsdalsfjorden: Grensen settes i rett linje fra neset øst for Vågstranda til Oksneset.

  • – Sunndalsfjorden: Flyttes inn til Fjøeid-Merraberget i samsvar med tidligere forslag.

  • – Trondheimsfjorden: Nord-vestsiden holdes åpen for oppdrettsproduksjon av laks og ørret.

  • – Kvænangen: Bør utgå fra listen over nasjonale laksefjorder.

  • – Reisafjorden: Grensen trekkes fra Bonnvikholmen til Stornes.

  • – Finnmark: Nasjonal laksefjord avgrenses til Korsfjorden i øst med grense fra Oksebåsneset til Tømmerneset. Bøkfjorden bør ikke inkluderes i forslaget.

  • – Tanafjorden: Grensen trekkes fra Digermulen og linje Øst slik at indre Tanafjord blir nasjonal laksefjord.

  • – Altafjord: Grensen justeres slik at grensen trekkes fra Altnesset til Isnestoften.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Senter­partiet:

Forslag 7

Stortinget ber Regjeringen etablere en ordning hvor det ved eventuelle negative konsekvenser av vernetiltak gis økonomisk kompensasjon til lokalsamfunn, blant annet ved omstillingsordninger og utviklingsprosjekter for landbaserte oppdrettsanlegg.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 8

Stortinget ber Regjeringen utarbeide en kompensasjonsordning og umiddelbart inngå forhandlinger med de aktuelle anleggene om utflytting. Det skal være et premiss at anleggene ved reetablering tilfredsstiller de samme tekniske krav til blant annet rømningssikkerhet som skal gjelde for alle nye anlegg fra 2004.

Forslag 9

Stortinget ber Regjeringen utrede verdien til merkevaren "Norwegian Salmon", og vurdere i hvilken grad den vil devalueres om Norge ikke forvalter villaksstammene sine bærekraftig, og melde tilbake til Stortinget på egnet måte.

Forslag 10

Stortinget ber Regjeringen utarbeide en strategi for utviklingen av en bærekraftig oppdrettsnæring i Norge og etablere et system for miljømerking av norsk oppdrettsfisk, og melde tilbake til Stortinget på egnet måte innen fremleggelsen av budsjettet for 2004.

Forslag 11

Stortinget ber Regjeringen iverksette krav om merking av oppdrettsfisk for å redusere rømning og bidra til å identifisere, påtale og bevise miljøkriminalitet i forbindelse med rømning, sykdomsspredning og dumping, og gjøre dette gjeldende med virkning fra 1. september 2003.

Forslag 12

Stortinget ber Regjeringen om å innføre tekniske krav til alle oppdrettsanlegg fra 1. januar 2004 for blant annet å gjøre de rømningssikre.

Forslag 13

Stortinget ber Regjeringen opprette de femti nasjonale laksevassdrag og ni nasjonale laksefjorder som forslått av Villaksutvalget, og i tillegg inkludere Eidfjordvassdraget (Hordaland) og Årdalselva (Rogaland).

Forslag 14

Ordningen med midlertidige sikrings- og tiltakssoner videreføres i tråd med føre-var-prinsippet, og det iverksettes strakstiltak for å løse truslene knyttet til lakselus og rømming av oppdrettslaks.

Forslag 15

Stortinget ber Regjeringen opprette laksefjordene Porsangen og Altafjorden samt en ny stor lakseoppdretts frisone øst for Kinnarodden i tråd med Villaksutvalgets forslag.

Forslag fra Senterpartiet:

Forslag 16

Ordningen med nasjonale laksevassdrag og laksefjorder evalueres etter 10 år, slik at det kan vurderes endringer i ordningen både når det gjelder beskyttelsesregime og arealer.

Forslag 17

For den nasjonale laksefjorden i Dalsfjorden settes yttergrensa ved grensa for den midlertidige sikringssonen, for Nordfjord ved Kroknes-Mettenes, for Romsdalsfjorden ved Vågstrand-Oksen, for Sunndalsfjorden ved Fjøseid-Merraberget og for Halsafjorden ved Aksnes-Båtvikneset.