Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

7. Sosialdepartementet

Ved revisjon av årsavslutningen for 2001 i trygdeetaten ble det bemerket at utestående fordringer for feilutbetalinger var betydelige. For attføringslån og lån til hjelpemidler i arbeidslivet var det ved trygdekontorene påvist vesentlige differanser mellom saldo på kontiene og grunnlagsdokumentasjon/gjeldsbrev. Totalt utestående bidragskrav før avskrivninger økte fortsatt i 2001, og utgjorde vel 3,2 mrd. kroner pr. 31. desember 2001. Det ble påpekt at det må etableres tilfredsstillende rutiner for dokumentasjon av de vurderinger som er foretatt av krav som skal avskrives regnskapsmessig.

Riksrevisjonen pekte på at trygdeetaten har ansvaret for livsoppholdet til mange mennesker. I tillegg behandles store mengder sensitiv informasjon i datasystemene. Etaten er avhengig av sikre IT-systemer for å levere rett ytelse til rett tid og for å sikre sensitiv informasjon.

I 2001 ble det utbetalt vel 8 mrd. kroner i fødsels- og adopsjonspenger. Det ble påvist svakheter i den interne kontrollen i Rikstrygdeverket og trygdekontorene, og konkrete feilutbetalinger av fødsels- og adopsjonspenger.

Bevilgningen til refusjon av utgifter til medisiner mv. var vel 7,4 mrd. kroner, mens bevilgningen til utgifter ved private laboratorier og røntgeninstitutt var vel 420 mill. kroner i 2001. Refusjon av utgifter til medisiner mv. og oppgjør til private laboratorier og røntgeninstitutt har i stor grad vært bygget på tillit. Revisjonen viste at en vesentlig del av oppgjørene skjedde uten kontroll mot grunnlagsdokumentasjonen. Mangelfull intern kontroll økte generelt risikoen for misligheter, og konkrete mislighetssaker har vært avdekket på dette området.

Sosialdepartementet har bl.a. svart at det forberedes lovendringer som skal gjøre det enklere å kreve inn for meget utbetalt beløp til stønadsmottakere som ikke har gitt tilstrekkelige opplysninger til trygdeetaten. Det ble arbeidet med rapportering og kontroll av at alle gamle lån er balanseført. Trygdeetaten har etablert bedre rutiner for avskrivninger i forhold til Trygdeetatens Innkrevingssentral. Påpekte svakheter i internkontrollen for fødsels- og adopsjonspenger gjaldt primært svakheter i de programmerte kontrollene i fødsels- og adopsjonspengerutinen - Infotrygd, og dette ble nå rettet opp. Helsedepartementet registrerte at kontrollinnsatsen med oppgjør til private laboratorier og røntgeninstitutt burde utvides.

Riksrevisjonen har merket seg at Sosialdepartementet arbeider planmessig og risikorettet for å forbedre kvaliteten i oppgaveløsningen. Departementet har blant annet sett behov for forenkling av regelverk og stønadsordninger, skjerpet kontroll på en del områder, samt behov for å ha fokus på kompetanse, omlegging av arbeidsformer og effektivisering. Riksrevisjonen har videre merket seg at Barne- og Familiedepartementet og Helsedepartementet, som har ansvaret for regelverket på en del områder, også har sett behov for forenklinger i regelverk og rutiner. Riksrevisjonen så alvorlig på de mangler som er avdekket, og vil følge opp at forbedringstiltak blir iverksatt.

Riksrevisjonen foreslår: "Kan passere".

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, fra Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti vil gi uttrykk for en viss bekymring når det gjelder Riksrevisjonens merknader til Trygdeetatens regnskap for 2001. Flertallet vil særlig peke på den manglende kontroll med enkelte områder som Riksrevisjonen påpeker og den forenkling av regelverk som etterlyses. Kompleksiteten i regelverket som forvaltes av Trygdeetaten stiller store krav til kontroll og gjennomarbeidede rutiner slik flertallet ser det. Trygdeverket forvalter og fordeler svært store ressurser ved hjelp av et komplisert og omfattende regelverk der selv små feil får store konsekvenser. Flertallet vil også understreke de store konsekvenser feil fra Trygdeverket kan få for enkeltmennesker og deres livssituasjon. Flertallet støtter Riksrevisjonens innstilling, men vil understreke betydningen av at oppfølgingen av de tiltak som er bebudet fra de respektive departementer blir intensivert, og at resultatet blir gjort kjent for Stortinget.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti har merket seg at Riksrevisjonen også for 2001 har hatt bemerkninger til Trygdeetatens regnskap herunder økende utestående krav i forbindelse med feilutbetalinger og lite effektiv innkreving av utestående krav i forbindelse med trygdens forskuttering av bidrag. Disse medlemmer ser alvorlig på de avdekkede mangler, men har merket seg at Sosialdepartementet er godt i gang med arbeid for å forenkle regelverk og stønadsordninger, omlegging av arbeidsformer og effektivisering undertiden også i nært samarbeid med andre departementer.