Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Generelle merknader

Komiteen viser til sine merknader i Innst. S. nr. 210 (2001-2002) hvor komiteen ba Regjeringen spesielt om å gå igjennom prosedyrene i forbindelse med statsrådsprotokollene, for å få mest mulig ensartethet. Komiteen pekte i denne forbindelse spesielt på følgende; måten (innbundet/løsblad) protokollene blir oversendt fra departementene, tidspunktet for når departementene oversender protokollene samt innholdet av de oversendte protokollene. Så langt komiteen har kunnet konstatere er det fortsatt et potensial for forbedringer på dette området.

Komiteen viser videre til den samme innstillingen hvor komiteen også ba om at Regjeringen ved de halvårlige oversendelsene av protokollene utarbeidet en oversikt over fastsatte forskrifter fordelt på departement samt forskrifter som er blitt opphevet i perioden. I forbindelse med komiteens gjennomgang av forskriftene for 1. halvår 2002 var det kun Sosialdepartementet, Helsedepartementet, Utdannings- og forskningsdepartementet, Olje- og energidepartementet, Arbeids- og adminstrasjonsdepartementet og Utenriksdepartementet som oversendte oversikter over fastsatte og opphevede forskrifter i perioden. Komiteen ber om at Statsministerens kontor for fremtiden utarbeider en samlet oversikt over fastsatte og opphevede forskrifter.

Komiteen viser for øvrig til komiteens brev av 29. mai 2002 til statsminister Kjell Magne Bondevik hvor komiteen ba om å få redegjort for på hvilken måte Regjeringen og departementene kvalitetssikrer at Stortingets forutsetninger blir fulgt opp i utarbeidelsen av forskrifter, spesielt de forskrifter som blir utarbeidet av underliggende etater/organer, jf. svarbrev av 7. juni 2002. Komiteen viser til at komiteen sendte ytterligere et brev 13. juni 2002 hvor man ba om å få en nærmere utdyping av Regjeringens og departementenes initiering, oppfølging og kvalitetssikring når det gjaldt de forskrifter som utarbeides av underliggende etater/organer, jf. statsministerens svarbrev av 19. juni 2002. Statsministerens svarbrev til komiteen følger vedlagt.

Det opplyses at komiteen i sin kontroll hvert halvår vil søke å foreta en gjennomgang av utvalgte forskrifter. Komiteen ber i denne forbindelse Regjeringen legge forholdene til rette for en slik kontroll.

Komiteen har merket seg at det i enkelte tilfeller ved oppnevning av råd, utvalg og styrer av sakspapiret ikke fremgår hvem som faktisk er oppnevnt, da forslaget til sammensetning er et vedlegg som ikke følger statsrådsprotokollene. Dette vanskeliggjør komiteens kontrollarbeid, og komiteen ber derfor Regjeringen sørge for at det, når det i statsråd oppnevnes råd, utvalg eller styrer, går frem av statsrådsprotokollene hvem som er oppnevnt.