Vedlegg 1: Brev fra Landbruksdepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 29. oktober 2002
Det vises til brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen v/komiteleder av 24.10.2002. Komiteen ber om å få nærmere opplyst når det forventes resultater av omleggingene vedrørende oppfølging av regelverksbrudd på plantevernmiddelområdet og hvordan og når Stortinget vil orienteres om resultatene.
Landbruksdepartementet har gjennomført en handlingsplan for redusert risiko ved bruk av plantevernmidler i perioden 1998-2002. I løpet av handlingsplanperioden har kontroll med bruken av plantevernmidler hos primærprodusentene blitt styrket på to måter. For det første er det blitt en bedre kobling mellom kontrollen på sluttproduktet (næringsmidlene) og oppfølging overfor primærprodusentene. For det andre er det fra 2001 foretatt målrettede kontroller mot gartnerier og planteskoler. Dette er produsentgrupper som det tidligere er ført liten eller ingen kontroll med.
Resultatet av denne økte kontrollen er at det er avdekket flere regelverksbrudd enn tidligere. Økningen er i hovedsak kommet som følge av at det er iverksatt kontroll i prydplanteproduksjonen.
Jeg vurderer det slik at det er behov for en ytterligere økning i kontrollen med bruken av plantevernmidler i primærproduksjonen. Det vil bli nærmere vurdert i hvilke former denne kontrollen skal foregå og i hvilken grad det er mulig å samarbeide om kontrollen med næringens eget kontrollsystem som er bygget opp gjennom Kvalitetssystemer i landbruket (KSL). Disse vurderingene vil bli gjort i forbindelse med evaluering av ovennevnte handlingsplan som går ut i 2002 og utarbeidelse av ny handlingsplan. Samtidig vil det bli arbeidet løpende med dette i Landbrukstilsynet. Jeg vil også peke på at det å bygge ut kontrollen med de første leddene i matkjeden inngår som en viktig forutsetning for etablering av det nye Mattilsynet.
Jeg vurderer det slik at både intensivert kontroll og konsekvent oppfølging av regelverksbrudd er viktige elementer i kontrollopplegget på dette området. Det er det forebyggende elementet som er sentralt her, og arbeidet med å gjøre reaksjonsmønsteret kjent vil derfor bli videreført. Som det framgår av Riksrevisjonens rapport er det arbeidet med rutinene for oppfølging av regelverksbrudd en tid allerede. Jeg tror det vil ta noe tid før resultatene av dette arbeidet viser seg i praksis i form av en nedgang i antall anmeldelser og tilbaketrekking av autorisasjonsbevis, ikke minst fordi en ytterligere økning i kontrollen også kan avdekke forholdsvis flere regelverksbrudd. I løpet av en periode på to til tre år antar jeg likevel at vi bør se en stabilisering eller nedgang i antall regelverksbrudd.
Jeg legger til grunn at dette vil bli rapportert om resultatene i de årlige budsjettproposisjonene.