Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 2: Brev fra Miljøverndepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 1. november 2002

Jeg viser til brev av 24. oktober i år fra komiteen. Komiteen har spørsmål knyttet til resultatene av den omlegging av anmeldelsespraksis som har funnet sted i SFT i 2001, en omlegging som går fram av Miljøverndepartementets merknader til Riksrevisjonens rapport.

Ut fra 440 kontroller anmeldte SFT 17 bedrifter til politiet i 2001, en klar økning fra de fem sakene som omtales i Riksrevisjonens rapport (side 51). Det er ingen grunn til å tro at dette skyldes at miljøtilstanden eller etterlevelsen av regelverket i norsk næringsliv var verre i 2001 enn de to-tre foregående år, og økningen skyldes derfor i stor grad en strengere anmeldelsespraksis.

Jeg har gitt klare signaler til SFT om at det er viktig at brudd på regelverket følges opp i forhold til anmeldelsespraksis og ambisjoner.

Når man skal vurdere resultatene av omleggingen til en strengere anmeldelsespraksis, er det ikke et mål i seg selv å ha et høyt antall anmeldelser og domfellelser. En strengere anmeldelsespraksis vil, i tillegg til virkningene for den bedrift det gjelder, ha en allmennpreventiv virkning slik at praksisen over tid bidrar til økt etterlevelse av miljøregelverket og dermed også et lavere antall anmeldelser. Bedre etterlevelse av regelverket vil imidlertid også ha sammenheng med andre tiltak, og det kan være vanskelig å isolere effekten av en strengere anmeldelsespraksis. Anmeldelsespraksis må derfor inngå i en helhetlig vurdering av SFTs tilsyn og kontroll for å nå de nasjonale resultatmålene for helse- og miljøfarlige kjemikalier.

Regjeringen vil orientere Stortinget om resultatene av omleggingene i egnede meldinger og budsjettdokumenter, spesielt stortingsmeldingen om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøverntilstand.