Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

7. Utvalgets lovgrunnlag og sammensetning

EOS-utvalget ble opprettet ved lov 3. februar 1995 nr. 7 om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste. Utfyllende instruks til loven er gitt av Stortinget 30. mai 1995. Loven fastsetter at kontrollen skal utføres av et utvalg bestående av 7 medlemmer, herunder leder og nestleder, som alle velges av Stortinget. Funksjonsperioden er 5 år. Det er ikke varamedlemmer til utvalget. Utvalget rapporterer til Stortinget.

Utvalget er pålagt å føre regelmessig tilsyn med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste som utøves av offentlig myndighet eller under styring av eller på oppdrag fra offentlig myndighet. Det skal kontrolleres at virksomheten holdes innenfor rammen av gjeldende lover og direktiver og at det ikke øves urett mot noen eller nyttes mer inngripende midler enn det som forholdene gjør nødvendig. Kontrollen skal primært skje ved gjennomføring av inspeksjoner. Utvalget skal også behandle klager fra enkeltpersoner og organisasjoner, og utvalget kan ta opp saker av eget tiltak. Det er forutsetningen at det særlig er hensynet til enkeltpersoners og organisasjoners rettssikkerhet utvalget gjennom kontrollvirksomheten skal påse blir forsvarlig ivaretatt.

Utvalget har i dag følgende sammensetning (funksjonsperiodens utløp er angitt i kolonnen til høyre):

Leif Mevik, Oslo leder 30. juni 2004

Svein Grønnern, Oslo nestleder 30. juni 2006

Oddrunn Pettersen, Berlevåg 30. juni 2006

Stein Ørnhøi, Tvedestrand 30. juni 2004

Agnes Reiten, Torvikbukt 30. juni 2006

Kjersti Graver, Bærum 30. juni 2004

Rolf Tamnes, Oslo 30. juni 2006

I forbindelse med komiteens behandling av dokumentet har man mottatt henvendelser fra Deloitte & Touche vedrørende en "personalsak" i Forsvarets sikkerhetstjeneste. I forbindelse med at forsvarsminister Kristin Krohn Devold i Dagsavisen 11. juni 2002 uttalte at departementet nå har anket "personalsaken" etter anbefaling fra Regjeringsadvokaten, tilskrev komiteen samme dag Forsvarsministeren og ba om å få oversendt Regjeringsadvokatens brev til Forsvarsdepartementet. Komiteens brev samt statsrådens svar av 13. juni 2002 ligge som vedlegg til innstillingen.

Komiteen har videre mottatt en henvendelse fra Norsk Redaktørforening vedrørende "Årsmelding 2001 fra EOS-utvalget - Viksveen-saken".