Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

11. Biomarin sektor

  • – Stiftelsesår: 1994

  • – Antall ansatte i konsernet pr. 31. desember 2000: 2 686

  • – Statens eierandel: 79,38 pst.

Statkorn Holding AS (nå Cermaq ASA) ble stiftet som morselskap for statens virksomheter i korn-, mel- og kraftfôrsektoren da statens kornmonopol opphørte. Statkorn-gruppen har siden omstilt og utviklet seg betydelig, med nåværende hovedvirksomheter innen kornhandel (Statkorn/Unikorn), fiskefôr (NorAqua og EWOS), mølleindustri (Norgesmøllene) samt fiskeoppdrett (Mainstream, AquaScott og PNA).

Den 5. oktober 2001 ble det vedtatt å fisjonere Cermaq ASA i ett havbrukskonsern og ett landbrukskonsern etter likedelingsprinsippet. Det nye navnet på morselskapet i landbrukskonsernet, som foreløpig er organisert som et heieid datterselskap til Cermaq ASA er Cernova AS.

Styrene i Cermaq ASA, Fjord Seafood ASA, og Domstein ASA offentliggjorde den 20. mars 2002 en intensjonsavtale om å fusjonere havbruksaktivitetene i de tre selskapene. Fjord Seafood ASA vil være det overtakende selskap som sikrer at det sammenslåtte selskapet automatisk vil bli børsnotert ved Oslo Børs, da Fjord Seafood i dag er et notert selskap.

Dersom fusjonen gjennomføres, legges det opp til en emisjon for å øke egenkapitalen i det nye selskapet. Departementet har lagt til grunn at staten ikke skal tegne seg i en slik ny emisjon. Staten vil da vanne ut sin eierposisjon fra 79,38 pst. i Cermaq ASA til mellom 35 og 40 pst. i det sammenslåtte selskapet.

Komiteen vil peke på at biomarin sektor omfattende fiskeri, havbruk og bioteknologi er regnet som en av de næringssektorer der Norge har de fremste vekstmuligheter i fremtiden. Dette bekreftes av den imponerende utviklingen som er skjedd i den norske havbruksnæringen de siste ti årene.

Komiteen vil samtidig peke på at det siste årets tilbakeslag på de internasjonale markedene viser hvor sårbar næringen er både finansielt og for utenlandske oppkjøp. Dette er også en utfordring med tanke på behovet for å sikre norske eierinteresser i en næring som må innta globale posisjoner for å kunne utvikle seg.

Komiteen har registrert at den foreslåtte fusjonen mellom Cermaq ASA, Fjord Seafood ASA og Domstein AS ikke har oppnådd tilstrekkelig støtte blant aksjonærene.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Kristelig Folkeparti, har videre merket seg at denne virksomheten er meget sårbar for konkurranse fra utlandet og at risikoen for at deler av denne virksomheten selges ut til en meget lav pris er betydelig. Denne situasjonen forsterker behovet for at norske myndigheter utarbeider en plan for hvordan staten i samarbeid med private kan sikre nasjonale interesser i en norsk fremtidsnæring, jf. flertallets generelle merknader om en profesjonalisering av statens eierskap og forslag til tiltak for å utnytte statens kapitalstyrke som et konkurransefortrinn. Flertallet viser til at det foreligger flere uavklarte forhold knyttet til Cermaq ASA. Flertallet ber derfor Regjeringen komme tilbake til Stortinget med saken i forbindelse med budsjettet for 2003.