19. UtviIklingen i Kommuneøkonomien framtil 2001
Aktiviteten er høy i kommunesektoren. På midten av 1990-tallet var den årlige aktivitetsveksten om lag 2 pst. pr. år. De senere år har aktivitetsveksten svingt noe mer, men er fortsatt høy. Svingningene skyldes først og fremst investeringene. Sysselsettingen og vareinnsatsen viser en forholdsvis jevn vekst.
Bakgrunnen for den høye aktiviteten er i første rekke reformer innen skolen, eldreomsorgen og helsesektoren. I den forbindelse har kommunesektoren gjennomført betydelige investeringer. I 1997 økte investeringsvolumet med 32,9 pst. Etter at det høye investeringsnivået ble videreført i 1998, økte det ytterligere med 4,6 pst. i 1999. Deretter har det vært en nedgang i investeringene.
Etter 1995 har kommunesektorens underskudd før lånetransaksjoner økt fra om lag 1 mrd. kroner til nesten 10 mrd. kroner i 1999. Dette må ses i sammenheng med at aktiviteten har økt mer enn inntektene. Underskuddet ble i 2000 redusert til om lag 5,5 mrd. kroner, men anslås å øke til 6,9 mrd. kroner i 2001. Realinntektsveksten i 2001 var forholdsvis svak, blant annet på grunn av økte pensjonsutgifter.
Kommunesektoren har en forholdsvis svak finansiell stilling. Foreløpige tall for 2001 viser netto driftsresultat for kommunene på 2 pst. av driftsinntektene. Dette er en nedgang fra 2,5 pst. i 2000. Resultatet i 2001 er på linje med resultatene i 1998 og 1999, som var de svakeste årene på 1990-tallet.
For fylkeskommunene er netto driftsresultat for 2001 foreløpig anslått til 1,8 pst. av driftsinntektene. Dette er tredje år på rad med negativt netto driftsresultat. Økte utgifter i spesialisthelsetjenesten er hovedårsaken til det svake resultatet.
Komiteen har merket seg at aktivitetsveksten i kommunesektoren er høy og at denne i stor grad skyldes reformer innen skolesektoren, eldreomsorgen og helsesektoren. Aktiviteten har økt mer enn inntektene, og dette er en av årsakene til at kommunesektoren har opparbeidet seg en ikke ubetydelig gjeld.
Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti vil bemerke at det er viktig at kommunesektoren aktivt forholder seg til gitte rammebetingelser, og innretter sin aktivitet til denne. Trolig er det et ytterligere effektiviseringspotensiale i mange kommuner, og dette må utnyttes.
Enkelte kommuner har dessuten trolig lagt opp til en tjenesteproduksjon som overstiger tildelte ressurser, og etter disse medlemmers mening er dette uhensiktsmessig både på kort og på lang sikt. Disse medlemmer vil dog presisere at den tar signalene om en stram kommuneøkonomi alvorlig og vil arbeide for forbedrede rammevilkår for kommunesektoren i årene som kommer.
Videre har disse medlemmer merket seg at antallet kommunalt ansatte og vareinnsatsen i sektoren holder en forholdsvis jevn vekst. Disse medlemmer har også merket seg at det har vært nedgang i investeringene fra 1999 og frem til i dag.
Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti vil vise til sine merknader ellers i innstillingen.