Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet:

Forslag 1

Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til forhandlinger om ytterligere reduksjoner av utslipp av drivhusgasser i tiden etter Kyoto-perioden (2008-2012), på første partsmøte etter at protokollen trer i kraft.

Forslag 2

Stortinget ber Regjeringen:

  • 1. Utarbeide en handlingsplan for trinnvis konvertering av oppvarming med fossile brensler til oppvarming med nye fornybare energikilder. Handlingsplanen skal ta utgangspunkt i følgende målsetting: 30 pst. konvertering innen 2005, 50 pst. konvertering innen 2008 og 80 pst. konvertering innen 2012.

  • 2. Fra 1. januar 2003 opprettes en midlertidig og lik støtteordning til nye fornybare energikilder tilsvarende halv el-avgift pr. 1. januar 2002. Ordningen skal på en effektiv måte gi fortgang i prosessen med å få i gang produksjon av ny fornybar energi i Norge, herunder å nå målet om 4 TWh varme­energi innen 2010. Ordningen administreres av Enova. Forslaget om utforming av ordningen tas med i statsbudsjettet for 2003.

  • 3. Fra 1. januar 2003 innføres det en tilskuddsordning for bedrifter og husholdninger i småhus til kjøp av anlegg for vann- eller luftbåren oppvarming med nye fornybare energikilder, inkludert varmepumper som erstatter fossil oppvarming eller oppvarming ved hjelp av panelovner.

Forslag 3

Stortinget ber Regjeringen legge forurensningsloven til grunn for utslipp av klimagasser fram til 2008, og ber Regjeringen komme tilbake til dette i en odelstingsproposisjon.

Forslag 4

Stortinget ber Regjeringen etablere et hydrogenfond som skal brukes til å styrke hydrogen som alternativt drivstoff. Innen 2008 skal det være etablert et nettverk av minst 65 fyllestasjoner.

Forslag fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet:

Forslag 5

Stortinget ber Regjeringen om

  • – at det utarbeides en samlet plan for energigjenvinning i bransjen basert på kartlegging av de muligheter som er til stede for å kunne utnytte gjenvunnet energi når industrien, andre aktører og myndigheter inngår i et forpliktende samarbeid,

  • – at det opprettes avtaler med bedriftene om energigjenvinning basert på medvirkning og samarbeid med myndighetene,

  • – at det innføres et langsiktig avgiftsfritak for gjenvunnet energi,

  • – at arbeidet med dette kommer i gang umiddelbart.

Forslag fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 6

Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med et konkret forslag om kvalitetskrav til prosjekter og kvoter som oppnås gjennom felles gjennomføring og den grønne utviklingsmekanismen.

Forslag fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet:

Forslag 7

Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med et forslag om opprettelse av et Nasjonalt karbonfond som skal ha som formål å utvikle og etablere ny miljøvennlig teknologi der alle virksomheter kan delta.

Forslag 8

Stortinget ber Regjeringen om å iverksette et introduksjonsprogram for bruk av biodrivstoff.

Forslag 9

Det åpnes ikke for at norske aktører kan benytte tiltak innenfor Den grønne utviklingsmekanismen (CDM) før 2008.

Forslag 10

Stortinget ber Regjeringen tildele prosessindustrien en samlet gratiskvote på 70 pst. i forhold til 1990-nivå og inngå en avtale med industrien om reduksjon på 30 pst. av klimagassutslippene i forhold til 1990, til 11,8 millioner tonn innen utgangen av 2007.

Forslag 11

Det stilles krav om at det installeres vann- eller luftbåren oppvarming i alle nye næringsbygg med over 1 000 m2.

Forslag fra Arbeiderpartiet:

Forslag 12

Stortinget ber Regjeringen om å starte arbeidet med å elektrifisere sokkelen. Innen 2008 skal det gjennomføres elektrifisering på sokkelen kombinert med gasskraftverk med CO2-håndtering. Disse prosjektene bør redusere CO2-utslippene på sokkelen med om lag 3 millioner tonn CO2.

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 13

Stortinget ber Regjeringen avstå fra å innføre tiltakene i klimameldingen.

Forslag 14

Stortinget ber Regjeringen om at industrien får bruke Kyoto-mekanismene fullt ut når og dersom Kyoto-avtalen er på plass internasjonalt.

Forslag 15

Stortinget ber Regjeringen utrede de samfunnsøkonomiske kostnader ved implementering av Kyoto-avtalen.

Forslag 16

Stortinget ber Regjeringen avstå fra å innføre et nasjonalt kvotesystem.

Forslag 17

Stortinget ber Regjeringen avvente med innføring av kvotesystem til det er et bredt internasjonalt kvotesystem på plass.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 18

Stortinget ber Regjeringen om å innføre et forbud mot deponering av nedbrytbart avfall for å redusere utslippene av metan.

Forslag 19

Stortinget ber Regjeringen sørge for at bevilgningene til Enova gradvis økes gjennom økt påslag i netttariffen. Påslaget i nettariffen må dobles i 2003 til 0,6 øre/kWh og øke til 2 øre fram til 2005.

Forslag 20

I tråd med målet om utfasing og substitusjon av HFK og PFK settes 1. januar 2006 som siste dag disse gassene kan tillates importert, brukt og solgt i nye anlegg. Utfasingen kan administreres av de eksisterende organene. Tilsvarende utfasingsmål settes også for bruk av SF6, som tillegg til avtalen om innsamling.

Forslag 21

Stortinget ber Regjeringen om å utarbeide rammene og iverksette et innovasjons-, forsknings- og utvik­lingsprogram som har til hensikt å stimulere til Kyoto-relaterte miljøinnovasjoner i norsk næringsliv.

Forslag 22

Stortinget ber Regjeringen starte arbeidet med å gjennomgå eksisterende lover og forskrifter med tanke på tilpasning i forhold til de nasjonale klimapolitiske målsetningene.