Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

Stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen og André Kvakkestad har den 24. april 2002 fremsatt følgende forslag:

"I

Stortinget ber Regjeringen om å legge til rette for at bruk av vannkanon blir hjemlet som et lovlig virkemiddel for politiet under bekjempelse av voldelige demonstrasjoner eller opptøyer.

II

Stortinget gir Regjeringen fullmakt til å anskaffe/fremskaffe vannkanoner til eventuell bruk i Oslo i forbindelse med mulige demonstrasjoner i juni måned 2002.

III

Stortinget ber Regjeringen tildele operative polititjenestemenn teleskopisk batong og pepperspray som en del av sin standardutrustning i bekjempelse av kriminelle."

I begrunnelsen for forslaget vises det til at norske myndigheter skal være vertskap for Verdensbankens ABCDE-konferanse som skal arrangeres i Oslo i tiden 24.-26. juni 2002. Med bakgrunn i de særdeles voldelige opptøyer som har skjedd når Verdensbanken tidligere har hatt sine konferanser, må en kalkulere med at slikt også kan skje i Oslo.

Forslagsstillerne konstaterer at politiets våpeninstruks ikke hjemler bruk av vannkanon som virkemiddel for å spre voldelige masser. I land som har erfaringer med slike tilstander, er bruk av vannkanon for å gjenopprette ro og orden ved voldelige demonstrasjoner/opptøyer obligatorisk. Forslagsstillerne mener derfor at norsk politi må få dette hjemlet i sin våpeninstruks snarest.

Forslagsstillerne har dessuten konstatert at polititjenestemenn i Oslo har fått utlevert egen, såkalt "teleskopisk batong" som en del av sin standardutrustning. Teleskopisk batong og pepperspray bør tildeles samtlige operative polititjenestemenn i Norge fordi angrep og trusler med kniv er blitt en del av hverdagen til polititjenestemenn.