Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

Stortingsrepresentantene Olav Gunnar Ballo, Inga Marte Thorkildsen, Anne Helen Rui og Bjarne Håkon Hanssen har den 21. mars d.å. fremsatt følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige endringer i politiloven § 9 slik at bestemmelsen sikrer at helsepersonell involveres ved innbringelse av personer til politiarrest som på grunn av rus kan være til fare for seg selv. Forslag til tilsvarende bestemmelser må fremmes for personer som innbringes til barnevernets institusjoner. For mindreårige må det fremmes forslag til bestemmelser om skjerpet tilsyn."

I begrunnelsen for forslaget vises det til to saker omtalt i media, som ytterligere har aktualisert spørsmålet om rusede personer i politiets og barnevernets varetekt er sikret nødvendig medisinsk vurdering, eventuelt medisinsk behandling eller overvåking.

Politiloven § 9 gir i dag politiet adgang til å innbringe berusede personer som "forstyrrer den offentlige ro og orden eller den lovlige ferdsel, forulemper andre eller volder fare for seg selv eller andre". Den som innbringes kan settes i arrest eller bringes til avrusing, og politiet skal om nødvendig besørge medisinsk undersøkelse.

I politiinstruksen er det gitt nærmere retningslinjer for politiets håndtering av arrestanter. Både vaktsjef og den politimannen som har foretatt pågripelse, skal søke klarlagt om den pågrepnes tilstand er slik at legetilsyn antas nødvendig. I så tilfelle skal dette forordnes uten opphold, og vedkommende skal ikke settes i arrest før han er tilsett av lege eller annet kompetent helsepersonell. Arrestanter skal inspiseres hver halvtime, med mindre omstendighetene tilsier hyppigere tilsyn.

I Danmark er det gitt en egen forskrift om "detentionsanbringelse af berusede personer". Til forskjell fra Norge og Sverige framgår det av bestemmelsene at lege skal tilkalles for å undersøke den som blir innbrakt til politiet. Det er også nærmere bestemmelser om skjerpet tilsyn, bl.a. dersom unge under 15 år unntaksvis er innbrakt.

Det er reist spørsmål om det for eksempel kan gjøres endringer i pasientrettighetsloven for å sikre at helsepersonell involveres ved innbringelse til politiarrest. Forslagsstillerne mener det er mer naturlig med en bestemmelse om plikt til å få arrestanter undersøkt av helsepersonell i politiloven § 9 omtalt ovenfor.