Vedlegg 2: Brev fra Oljeindustriens Landsforening til kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, datert 16. mai 2002
Det vises til komiteens brev av 25. april til bl.a. Statoil og Norsk Hydro om Dokument 8:103. Statoil og Norsk Hydro har bedt Oljeindustriens Landsforening om å besvare brevet på vegne av de to bedriftene. Forslaget berører alle oljeselskapsmedlemmer i OLF, og kommentarene nedenfor gis på vegne også av de øvrige medlemmer i OLF. Norsk Hydro vil også komme med tilleggskommentarer i eget brev.
OLF har følgende kommentarer til forslaget i Dokument 8:103:
– Oljeindustrien legger stor vekt på forskning og teknisk utvikling. F&U danner grunnlaget for den fremtidige verdiskapningen på den stadig mer modne norske kontinentalsokkel.
– Forskningsinnsats er etter dagens system relevant som tildelingskriterium etter Konsesjonsdirektivet i den utstrekning denne forskning bidrar til løsning av oppgaver det omsøkte området. Det er i industriens interesse å drive slik forskning. Gjennom dette fleksible system er forskningsinnsats et relevant moment ved tildeling av utvinningstillatelser på norsk kontinentalsokkel.
– Oljeindustrien forsker for betydelige beløp både gjennom lisensene (ca. NOK 1,5 MLDR/år) og i hvert enkelt selskap direkte i tillegg til den lisensfinansierte forskning.
– Effektiv bruk av forskningsmidler forutsetter målstyring og relevans. Det kan bare oppnås ved nær og kontinuerlig styring av prosjektene. Det er lite kostnadseffektivt å knytte forskning direkte til lisensrundene, noe også erfaringene fra tidligere tider klart viser.
– Forskning kan ikke styres mot norske forskningsmiljøer fordi det vil stride mot likebehandlingsprinsippet i EØS. Det kan også være ulovlig statsstøtte dersom konsesjonsbetingelser for industrien knyttes til bruk av norske varer og tjenester. EØS-problematikken er ikke løst ved å inkludere Hydro og Statoil.
Av de grunner som er nevnt, vil OLF advare mot å forsøke å gjeninnføre ordninger man etter grundig vurdering har gått bort fra.