Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra utenrikskomiteen om årsrapport fra den norske delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling for 2001

Dette dokument

Innhold

Til Stortinget

Et gjennomgangstema for parlamentarikerforsamlingen i året som gikk var situasjonen på Balkan. Den ­kritiske utviklingen i Makedonia i 2001 ble drøftet gjentatte ganger. Det ble foretatt en bred gjennomgang av forholdene i Den føderale republikken Jugoslavia etter den demokratiske utviklingen høsten 2000, inkludert lokalvalget i Kosovo og parlamentsvalget i Serbia og på føderalt nivå. Forsamlingen holdt en debatt om den aktuelle situasjonen i Kosovo og naboregionen. Man drøftet også gjennomføringen av Stabilitetspakten for Sør-Øst-Europa, med vekt på økonomiske aspekter, teknologi og de miljømessige konsekvensene av krigen i Jugoslavia.

Det ble opprettet en parlamentarisk arbeidsgruppe med medlemmer fra forsamlingen og den russiske statsdumaen for å overvåke og presentere jevnlige rapporter om utviklingen i Tsjetsjenia.

Ukrainas overholdelse av sine medlemsskapsforpliktelser ble utsatt for sterk kritikk. I løpet av året gjorde landet stor framgang i prosessen med å vedta ny ­lovgivning.

Forsamlingen beklaget at Georgia var langt fra å oppfylle sine forpliktelser som medlem av Europarådet.

Forsamlingen vedtok å avslutte overvåkingen av Latvia på grunn av substansiell framgang i å overholde medlemskapsforpliktelsene og for å ha oppfylt de fleste vilkår og tidsfrister som ble satt da landet ble medlem i 1995.

Forsamlingen konstaterte at Tyrkia måtte fortsette å gjennomføre reformer for å møte Europarådets ­standarder. Visse fremskritt er gjort, men man besluttet å fortsette overvåkningen.

Under septembersesjonen sto kampen mot ­terrorisme i sentrum. I sin erklæring sa forsamlingen blant annet at landet måtte operere i overenstemmelse med folkeretten.

Armenia og Aserbajdsjan ble opptatt som medlemmer under januarsesjonen. Søknader fra Bosnia-Hercegovina, Den føderale republikken Jugoslavia og Monaco var til vurdering i forsamlingen.

Parlamentarikerforsamlingen var representert med observatører ved valgene i Albania (fire runder), ­Bulgaria, Hviterussland, Kosovo, Moldova og Montenegro. Fra norsk side deltok Lars Rise som observatør i Albania (tre omganger) og i Bulgaria, mens Jorunn Ringstad deltok under en omgang i Albania. (Stortinget har for øvrig deltatt med observatører fra OSSE-delegasjonen i noen av de andre valgene.)

Stortingsdelegasjonen deltok i løpet av året både i komiteer, på valgobservasjon og i delsesjonene.

Forsamlingens president Lord Russell-Johnston var på offisielt besøk i Norge 1.-4. mai 2001, invitert av Stortingets presidentskap. Under møtene drøftet man aktuelle spørsmål på forsamlingens dagsorden og Norges forhold til Europarådet.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Haakon Blankenborg, lederen Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Gunhild Øyangen, fra Høyre, Julie Christiansen, Inge Lønning, Oddvard Nilsen og Finn Martin Vallersnes, fra Fremskrittspartiet, Harald Espelund og Christopher Stensaker, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Bjørn Jacobsen, fra Kristelig Folkeparti, Jon Lilletun og Lars Rise og fra Senterpartiet, Åslaug Haga, har ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 13 (2001-2002) om årsrapport fra den norske delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling for 2001 - vedlegges protokollen.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 5. juni 2002

Thorbjørn Jagland

leder

Lars Rise

ordfører

Åslaug Haga

sekretær