Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Haakon Blankenborg, lederen Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Gunhild Øyangen, frå Høgre, Julie Christiansen, Inge Lønning, Oddvard Nilsen og Finn Martin Vallersnes, frå Framstegspartiet, Morten Høglund og Christopher Stensaker, frå Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Bjørn Jacobsen, frå Kristeleg Folkeparti, Jon Lilletun og Lars Rise og frå Senterpartiet, Åslaug Haga, har merket seg at organisasjonen var preget av to hovedsaker i 2001, henholdsvis en styrking eller reform av OSSE og OSSE sin rolle i kampen mot terrorisme. Komiteen er kjent med at drøftingene om reform av OSSE i lengre tid har stått på dagsordenen, og at arbeidet i 2001 var preget av noe usikkerhet rundt organisasjonens framtid og rolle. I 2000 kunne en registrere en økende politisk strid mellom Russland på den ene siden, og en rekke vestlige land på den andre siden. Denne spenningen fortsatte i 2001. Komiteen ser positivt på at OSSE sin støttegruppe kunne vende tilbake til Tsjetsjenia etter to års fravær, selv om dette ikke endrer det allmenne bildet av økende russisk misnøye med utviklingen til OSSE. Komiteen har merket seg at en på grunn av motstand, særlig fra russisk side, ikke kom til enighet om et budsjett for OSSE for 2002. Komiteen er videre kjent med at en fra russisk side klart prioriterer drøftinger med EU og NATO fremfor OSSE. Komiteen er også kjent med at det ikke kom noen klare signaler fra den nye amerikanske administrasjonen om hva slags rolle de ønsket å gi OSSE, og at dette var med på å forsterke inntrykket av tvil omkring organisasjonens fremtid. Etter 11. september 2001 forsvant noe av denne uvissheten, og komiteen har merket seg at tilnærmingen mellom Russland og USA gav seg utslag i en mer forsonende tone også i OSSE.

Komiteen vil understreke at tross enkelte svakheter er OSSE fortsatt en viktig organisasjon i arbeidet med å skape stabilitet innen organisasjonens geografiske arbeidsområde og virkefelt. De to foregående årene representerte et høydepunkt i organisasjonens rolle frem til nå, med en sterkt økende aktivitet på Balkan, i Kaukasus og i Sentral-Asia. Komiteen har merket seg at OSSE har utført en rekke viktige og til dels nye arbeidsoppgaver i 2001. Et nytt sendelag ble opprettet i Jugoslavia, og gjennom rask reaksjon greide organisasjonen å være med på å hindre at etniske spenninger i Sør-Serbia og Makedonia utviklet seg til nye krigssituasjoner. Komiteen mener at dette viser hvor viktig OSSE kan være som et instrument til raskt å kunne løse konflikter som oppstår. En kan ikke se bort fra slike operasjoner i årene som kommer, og OSSE kan få nye slike oppdrag dersom en kommer frem til løsninger på konfliktene i Nagorno-Karabakh, Moldova eller Georgia. På denne måten bidrar OSSE til å stabilisere tidligere konfliktområder og til å forebygge nye konflikter, og komiteen ser det derfor som svært viktig at Norge viderefører sitt aktive arbeid som en fremstående deltager i OSSE.