Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Riksrevisjonens uttalelse

Riksrevisjonen tar til etterretning at Miljøverndepartementets brev av 11. november 1999 om innskjerping av plan- og dispensasjonspraksis ble sendt til alle kystkommuner, fylkesmenn og fylkeskommuner, men at signalene om innskjerping særlig gjaldt for sentrale kyststrøk. Vi tar også til etterretning at departementets brev ikke bare gjaldt oppføring av nye bygg, men også for mindre tiltak som tilbygg, etc.

Miljøverndepartementet har siden 1999 iverksatt flere tiltak rettet mot å begrense utbygging i strandsonen. Riksrevisjonen understreker betydningen av at departementet i tiden framover utvikler gode systemer for å måle effekten av de tiltak som iverksettes, da det til nå har vært mangler i statistikken på området.

Departementet har tidligere opplyst at det er opprettet et nytt rapporteringssystem for dispensasjoner i 100-metersbeltet. Riksrevisjonen mener at departementet bør sikre at også informasjon om utbygging i strandsonen gjennom planer er tilgjengelig, da en betydelig del av utbyggingen i 100-metersbeltet skjer gjennom planer.

Riksrevisjonen har merket seg at Miljøverndepartementet vil kreve at fylkesmennene bruker innsigelsesretten i strandsonen. Riksrevisjonens undersøkelse viser at innsigelse kan være et godt virkemiddel. Fylkesmennene har imidlertid vært tilbakeholdne med å bruke innsigelser, fordi departementet tidligere har gitt signaler om en meget restriktiv bruk av dette virkemidlet.

Riksrevisjonen har merket seg at departementet tar sikte på å trappe opp innsatsen mot nye pressområder, som til nå ikke har vært omfattet av de rikspolitiske retningslinjene. Riksrevisjonen forutsetter at departementet framskaffer dokumentasjon for å følge tempo i utbyggingen, og fortløpende vurderer om nye tiltak gir den ønskede effekt.

Som ledd i komiteens behandling av saken ble det 24. april 2002 avholdt åpen kontrollhøring i saken. Følgende var invitert og deltok på høringen: miljøvernminister Børge Brende, tidligere miljøvernminister Torbjørn Berntsen, samt representanter fra Huseiernes Landsforbund, Norges Hytteforbund og Friluftsrådenes Landsforbund. I tillegg til statsråd Børge Brende deltok ekspedisjonssjef Tom Hoel fra Avdeling for regional planlegging i Miljøverndepartementet som bisitter.

Tema for høringen var de forhold som fremkom i Rikrevisjonens dokument, herunder å få belyst ytterligere om utbyggingen i 100 har foregått på en måte som har fulgt Stortingets intensjoner om å sikter allmennhetens tilgang til strandområde.

I forbindelse med den åpne kontrollhøringen overleverte miljøvernminister Børge Brende kopi av departementets brev av 8. mars 2002 til kystkommuner, fylkesmenn og fylkeskommuner vedrørende ”Skjerping av planpraksis og dispensasjonspraksis i strandområdene”. Brevet ligger som vedlegg til innstillingen.