Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Bakgrunn for meldinga

Petroleumsnæringen har utover 1980-årene og inn i 90-årene stått frem som en foregangsnæring i norsk næringsliv. Næringen har vært i forkant når det gjelder å ivareta hensynet til sikkerhet og arbeidsmiljø og vært et forbilde for landbasert virksomhet. Arbeidstakerorganisasjonene har vært viktige pådrivere i dette arbeidet. Utviklingen på 1990-tallet har imidlertid vært preget av endringer i oljeselskapenes planlegging og gjennomføring av virksomheten, blant annet som følge av sterkere krav til lønnsomhet. Fallet i oljeprisen i 1997-1998 forsterket utviklingen.

Både fra næringens og myndighetenes side var det en klar forutsetning at endringene ikke skulle gå på bekostning av helse, miljø og sikkerhet. De siste årene er det imidlertid fra en rekke hold pekt på at dette likevel er blitt en konsekvens.

Ved denne stortingsmeldingen ønsker Arbeids- og administrasjonsdepartementet å understreke forventningen om at næringen vektlegger helse, miljø og sikkerhet i planleggings- og beslutningsprosesser så vel som i gjennomføringen av virksomheten. Meldingen peker på uakseptable eller uheldige utviklingstrekk, på tiltak som må iverksettes og på hvem som i første rekke har ansvaret for å iverksette disse. Stortingsmeldingen klargjør målene for den videre utviklingen på helse-, miljø- og sikkerhetsområdene og ansvarliggjør industrien og myndighetene i forhold til regelverkets krav om kontinuerlig forbedring.

Departementet har gjennom meldingsarbeidet søkt å skape et representativt og omforent bilde av status på HMS-området og har derfor, for å supplere egen kunnskap, hatt kontakt med de sentrale aktørene. Meldingen reflekterer synspunkter som er mottatt fra partene underveis. Et trepartsforum for sikkerhet i petroleumsvirksomheten, "Sikkerhetsforum", er brukt som referansegruppe for arbeidet. Departementet har også hatt uformell kontakt og møter med enkeltaktører. Meldingsarbeidet har bidratt til å skape nye arenaer for dialog og en mer lik virkelighetsforståelse mellom partene. Arbeidet har derfor også vært et bidrag til å etablere felles referanserammer for identifikasjon og løsning av problemer som næringen nå står overfor.

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Reidar Sandal, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Signe Øye, frå Høgre, Peter Gitmark, Hans Kristian Hogsnes og Kari Lise Holmberg, frå Framstegspartiet, Torbjørn Andersen og Per Sandberg, frå Sosialistisk Venstreparti, Helge Bjørnsen og Heikki Holmås, frå Kristeleg Folkeparti, Anita Apelthun Sæle og Ivar Østberg, og frå Senterpartiet, leiaren Magnhild Meltveit Kleppa, er tilfreds med at det blei utarbeida ei eiga stortingsmelding om helse, miljø og tryggleik (HMT) i petroleumsverksemda. Dette er den første meldinga i eit slikt omfang sidan 1993. Komiteen har ei klar oppfatning av at samarbeidet og prosessen rundt arbeidet med meldinga har vore god for styresmaktene, arbeidsgjevarane og dei tilsette sine organisasjonar. Dette er, etter komiteen sin meining, eit uttrykk for at partane vel å setje helse, miljø og tryggleik i høgsetet. Slik sett er dette dokumentet også eit viktig og verdfullt dokument for å halde oppe eit høgt nivå på dette området.

Komiteen stør i all hovudsak innhald og tilrådingar i stortingsmeldinga, men på einskilde område vil komiteen ha eit anna eller litt avvikande syn enn det Regjeringa legg opp til.

Komiteen viser til at erfaringene fra de siste år viser hvordan et fravær av fokus på HMS ga en stagnasjon og forverring av HMS-tilstanden i petroleumsvirksomheten. Komiteen vil her vise til sine respektive fraksjoners merknader i Innst. S. nr. 47 (2000-2001) om Dokument nr. 8:90 (1999-2000) forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Hallgeir H. Langeland om å fremme en tilleggsmelding til St.meld. nr. 39 (1999-2000) om olje- og gassvirksomheten som skal rette spesiell oppmerksomhet på olje-arbeidernes vilkår og på helse-, miljø- og sikkerhets-aspekter ved arbeid knyttet til norsk sokkel.

Komiteen mener det er behov for å bidra til å sikre et fokus på HMS-arbeidet fra myndighetenes side ved å ta opp HMS-situasjonen i form av en stortingsmelding med jevne mellomrom.

Komiteen fremmer derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme en stortingsmelding om HMS-tilstanden i petroleumssektoren hvert fjerde år."

Komiteen vil gjere merksam på at ein fraksjon med halvparten av medlemene i komiteen (7 av 14), vil utgjere eit fleirtal dersom leiaren er med i vedkomande fraksjon.