Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

5. Utenriksdepartementets svar

Bistandsministeren har i brev av 11. juni 2001 svart:

"…

Øremerkede bidrag gjennom multilaterale kanaler er en verdifull kanal for norsk utviklingssamarbeid. Departementet er opptatt av best mulig resultater av denne typen samarbeid. Den foreliggende forvaltningsrevisjon er et relevant og nyttig bidrag i arbeidet med å forbedre resultatene av de øremerkede midler. Man er for øvrig i ferd med å se på hvordan departementet kan gå over til færre og mer målrettede tiltak for å støtte prioriterte tema gjennom de multilaterale organisasjonene, og vil avsette kapasitet til dette.

Som tidligere påpekt er et hovedformål med multi-bi samarbeidet å påvirke de multilaterale organisasjonenes politikk og prioriteringer. Gjennom bedre innsyn i organisasjonene på områder som risikovurderinger før prosjektet settes i gang, resultatrapportering underveis og evalueringer når prosjektet er avsluttet ønsker en videre å bidra til at de blir enda bedre.

Den informasjon man får gjennom multi-bi arbeidet brukes i den løpende dialog mellom Utenriksdepartementet og organisasjonen. Innsikten fra samarbeidet gir også bakgrunn for Norges arbeid i organisasjonenes styrende organer. Slik tar Riksrevisjonens rapport opp problemstillinger som er nyttige for departementets videre arbeid.

Det er et prioriteringsspørsmål hvor mye vekt man skal legge på det enkelte prosjekt, i forhold til å utnytte innsikten fra prosjektarbeidet til å forbedre organisasjonens arbeid generelt. En grunn til at departementet har lagt størst vekt på det siste er at organisasjonene totalt sett forvalter svært store midler. Norges generelle bidrag bare til Verdensbanken er betydelig større enn summen av alle multi-bi tiltakene. Departementet vil også understreke at det er den multilaterale organisasjon som er ansvarlig for gjennomføringen av prosjektene.

Riksrevisjonen anbefaler at departementet bidrar til at de internasjonale organisasjonene initierer uavhengige evalueringer. Departementet legger stor vekt på å forbedre de multilaterale organisasjonens evalueringer både av enkelttiltak og på høyere nivå. Organisasjonenes evalueringssystemer varierer noe, men et fellestrekk er at de har egne evalueringsenheter. Selv om disse enhetenes styrke kan variere noe har de en uavhengig status i forhold til de avdelinger som gjennomfører prosjektene. Spesielt Verdensbankens evalueringsenhet har en sterk og uavhengig rolle. Evalueringsenhetene hyrer opp uavhengige konsulenter, men i enkelte tilfelle kan fagavdelingene være med i evalueringsteamene. Organisasjonenes evalueringspraksis er tema på samrådsmøtene med Verdensbanken og UNESCO og tas naturlig nok også opp i organisasjonenes styrende organer. Departementet har notert seg Riksrevisjonens anbefaling og vil, sammen med andre givere, fortsette arbeidet med å bedre organisasjonenes evalueringssystemer. Departementet vil i denne sammenheng også påpeke at FNs inspektørkorps (Joint Inspection Unit - JIU) har som mandat å medvirke til at organisasjonene i FN-systemet gjør best mulig bruk av sine ressurser. Rapportene fra FNs inspektørkorps behandles i organisasjonenes styrende organer samt i FNs Generalforsamling og omfatter organisasjonenes evalueringspraksis.

Når de gjelder de programmer og prosjekter som man har sett på i forvaltningsrevisjonen merker departementet seg Riksrevisjonens uttalelse om at midlene brukes til det formål de var planlagt for. Videre at resultatene i forhold til aktivitetsmål og der det finnes, effektmål, indikerer tilfredsstillende resultater.

Departementet er enig i at man kan bli enda bedre til kritisk å vurdere organisasjonenes prosjektdokumenter for å se om disse inneholder de gode risikovurderinger, og om nødvendig få innhentet tilleggsinformasjon og vurderinger. Likeledes er man enig i at man i vurderingen av fremtidige utdanningsprosjekter bør se enda nøyere på alle utviklingspolitiske aspekter, herunder spørsmål tilknyttet menneskerettigheter og demokrati i mottakerlandene. Departementet viser også til Riksrevisjonens merknad om at man har hatt en nyttig dialog med UNESCO om disse spørsmål på basis av det konkrete multi-bi prosjektet."