1. Innledning
Multilateral bistand utgjør nær 50 pst. av den totale norske bistanden og forvaltes både av Utenriksdepartementet og NORAD. Bistanden bevilges som generelle tilskudd til de internasjonale organisasjonene, og som multi-bi tilskudd til utvalgte prosjekter og programmer administrert av internasjonale organisasjoner. For 1999 utgjorde den samlede norske multi-bi-støtten i underkant av 1,7 mrd. kroner. Et viktig mål med multi-bi-samarbeidet er at tilskuddene skal kanaliseres til prosjekter og programmer som bidrar til å nå resultater i tråd med norske bistandspolitiske hovedmål og prinsipper. Samarbeidet skal også bidra til å gi økt innsyn i de internasjonale organisasjonenes mål og prioriteringer og dermed påvirke disse i retning av norske mål og prioriteringer for bistanden. I Innst. S. nr. 120 (1997-1998) til Riksrevisjonens undersøkelse av norsk bistand via UNICEF (Dokument nr. 3:12 (1996-1997)), peker kontroll- og konstitusjonskomiteen på at slike undersøkelser er nødvendige bidrag for å kontrollere at norske bistandspolitiske mål blir nådd.
Undersøkelsen omfatter seks utdanningsprosjekter med støtte fra Utenriksdepartementets multi-bi-bevilgninger: Tre prosjekter i regi av Verdensbanken og tre i regi av UNESCO. Formålet med undersøkelsen har vært å vurdere resultatene av bistandsprosjektene, hvordan norske mål og prinsipper for bistanden er ivaretatt, og UDs rolle ved initiering, planlegging og oppfølging av prosjektene.
Norsk deltakelse i bilateralt og multilateralt bistandssamarbeid har felles overordnede målsettinger, prinsipper og prioriteringer, jf. St.meld. nr. 19 (1995-1996) og Innst. S. nr. 229 (1995-1996). I tillegg kommer føringer for kvalitetssikring av bistanden, der betydningen av risikovurderinger, resultatoppfølging og uavhengig evaluering er vektlagt. For Verdensbanken og UNESCO foreligger det i tillegg særskilte samarbeidsavtaler.