Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Vedlegg 2: Brev frå Landbruksdepartementet v/statsråden til stortingsrepresentant Olaf Gjedrem, dagsett 18. april 2002

Jeg viser til Deres brev av 17. april 2002, hvor De ber om en redegjørelse for bakgrunnen for at Statskog SF er fritatt for merverdiavgift ved salg av jakt- og fiskekort, og i hvilket regelverk dette er hjemlet.

Fjellovens § 23 og § 28 slår fast at alle som det siste året har vært fast bosatt i Norge har rett til "å oppnå høve til" å drive hhv. jakt på småvilt (uten hund) og fiske (med krok etc) i statsallmenning. Justisdepartementet uttalte i brev av 20. august 1982 til Finansdepartementet at dette er en "virkelig rett som anses stadfestet i fjelloven og som ikke erverves ved løsning av jakt- eller fiskekort og betaling av avgift." "Den avgift som skal svares … antas i disse tilfelle ikke uten videre å kunne anses som vederlag for overføring av jakt- og fiskeretten." Derfor skal det ikke beregnes merverdiavgift ved utstedelse av jaktkort i disse tilfellene, fordi det ikke er en jaktrettighet som omsettes, rettigheten foreligger allerede. Det er for øvrig fjellstyrene og ikke Statskog som administrerer jakt og fiske ekskl. elgjakt i statsallmenningene, og inntektene tilfaller fjellkassene og ikke Statskog.

På bakgrunn av dette vises det til Skattedirektoratets rundskriv M14/86 hvor det heter at

"Kort for jakt på småvilt og fiske i statsallmenning etter Fjellovens bestemmelser er ikke ansett å overføre noen jakt- og fiskerett, og salg av dette faller derfor utenfor loven. Det samme er antatt å gjelde salg av kort for småviltjakt og fiske på statens grunn utenom statsallmenningene og for kortsalg til bruksberettigede i bygdeallmenningene. Finansdepartementet har videre med hjemmel i Merverdilovens § 70 fritatt salg av kort for villreinjakt i statsallmenning og på statens grunn utenom statsallmenningene."

Nevnte avgrensing og unntak for avgiftsplikt gjelder utelukkende for salg av kort for småvilt, fiske og villreinjakt. Det presiseres at Statskog SF har samme avgiftsplikt som private grunneiere ved salg av annen jaktrett, for eksempel ved salg av elgjakt og hjortejakt.