Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen sette i verk forsøk med minipol der utkantkommuner som har etablert offentlige servicekontorer, gis mulighet til å delta i forsøket."

Som bakgrunn for forslaget viser forslagsstillerne til at mange lokalsamfunn har svært stor avstand til nærmeste vinmonopolutsalg, at det for innbyggerne i disse områdene er en ulempe å ha vanskelig tilgang på lovlige alkoholvarer, og at dette bidrar til at produksjon og kjøp av heimbrent og kjøp av smuglersprit er utbredt enkelte steder. Forslagsstillerne mener at en enklere tilgang til lovlige alkoholvarer således er både et alkoholpolitisk og distriktspolitisk tiltak.

Det anføres at nye vinmonopolutsalg lokaliseres til mindre byer og tettsteder, mens utkantområdene ikke tilgodeses med slike tilbud.

Det påpekes at Regjeringen ønsker å satse på offentlige servicekontorer der en tilbyr en rekke offentlige tjenester samlet på ett sted, og at minipol med et begrenset utvalg av vin og brennevin vil være et aktuelt produkt å tilby her, jf. den modellen som medisinutsalg fungerer etter i dag.