Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

6. Riksrevisjonens uttalelse

Riksrevisjonen konstaterer at begge fagdepartementene erkjenner at økt uførepensjonering og utstøting fra arbeidslivet over tid har blitt et stadig større problem både for den enkelte og for samfunnet under ett.

Begge departementene har også framhevet at en rekke tiltak av ulik art er iverksatt de senere årene for å styrke innsatsen på området. Riksrevisjonen har merket seg at Sosial- og helsedepartementet i sin uttalelse har bebudet nye, konkrete tiltak som vil kunne bidra til å snu utviklingen på uførepensjonsområdet.

Etter Riksrevisjonens vurdering synes Arbeids- og administrasjonsdepartementet i mindre grad å være villig til å erkjenne at den lave bruken av yrkesrettet attføring er et problem i forhold til den høye tilgangen av uførepensjonister. Riksrevisjonen er ikke enig med dette departementet i at resultatkravene utelukkende bør knyttes til overgang til arbeid. Slike resultatkrav alene vil kunne virke prioritetsvridende i forhold til hvilke personer som får tilbud om yrkesrettet attføring, ved at personer med mer usikre forutsetninger for å lykkes ikke kommer inn på tiltaket. Riksrevisjonen mener at et slikt resultatkrav heller ikke er godt egnet for å ivareta folketrygdlovens bestemmelser om at det er et vilkår for rett til uførepensjon at vedkommende har gjennomgått hensiktsmessig behandling og attføring for å bedre inntektsevnen eller arbeidsevnen.

Etter Riksrevisjonens vurdering bør ambisjonsnivået økes ytterligere, spesielt i forhold til personer der det ikke er åpenbare grunner til at attføring ikke er hensiktsmessig. Det vises i denne sammenheng til at kun 15,4 pst. av de nye uførepensjonistene i 1999 hadde prøvd yrkesrettet attføring i løpet av de siste tre årene før uførepensjon ble tilstått, og at denne andelen hadde sunket til 14,2 pst. i 2000, jf. St.prp. nr. 1 (2001-2002) Folketrygden. Det er samtidig en relativt liten andel som har forsøkt andre tiltak som bedriftsintern attføring eller aktiv sykmelding i denne treårsperioden.

Som et ledd i saksbehandlingen av dokumentet, foretok komiteen en studietur til Nord-Norge. Komiteen hadde bl.a. et møte 18. januar 2002 med fylkestrygdesjefen og fylkesarbeidssjefen i Finnmark fylke for å diskutere problemstillinger knyttet til uførepensjon og yrkesrettet attføring.

Komiteen skrev i brev av 5. februar 2002 til Sosialdepartementet og Arbeids- og administrasjonsdepartementet med spørsmål om hva som har skjedd på dette området siden den perioden Riksrevisjonens undersøkelse omfatter, samt hvilke tiltak departementene har planlagt for å bedre situasjonen. Departementene svarte i brev av henholdsvis 13. februar 2002 og 18. februar 2002.

Endelig gjennomførte komiteen åpen kontrollhøring om Dokument nr. 3:3 (2000-2001) 14. februar 2002. Representanter for Norges Handikapforbund og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon samt professor Bjørn Hvinden fra Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU møtte til høring. Stenografisk referat fra høringen følger som vedlegg til denne innstillingen. Riksrevisjonen ble bedt om å komme med eventuelle merknader til det som fremkom under høringen og kom med sine synspunkter i brev av 26. februar 2002 til komiteen. Videre ble Sosialdepartementet og Arbeids- og administrasjonsdepartementet bedt om å komme med synspunkter på de stenografiske referatene fra høringen, og de gjorde dette i brev av henholdsvis 25. februar og 28. februar 2002.