Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

8. Samferdselsdepartementet

Arbeids- og administrasjonsdepartementet har i St.meld. nr. 10 (2000-2001) lagt fram en fullstendig oversikt over statens eiendommer pr. august 1999. Riksrevisjonen har med utgangspunkt i stortingsmeldingen gjennomført stikkprøvekontroll av Luftfartsverkets eiendommer i tinglysingsregisteret for fast eiendom (grunnboken). Undersøkelsen har avdekket flere feil i Luftfartsverkets eiendomsdatabase.

Kontrollen viste at de 26 regionale lufthavner som Samferdselsdepartementet ved Luftfartsverket overtok i perioden 1997-1998, ikke var omtalt i stortingsmeldingen. Grunnbokshjemmelen var heller ikke overført til staten og formelt rettsvern er dermed ikke etablert. Luftfartsverket uttaler i brev av 18. desember 2000 at årsakene til at eiendommene ikke er oppført med Luftfartsverket som hjemmelshaver i grunnboken, er at enkelte kommuner ikke hadde gjennomført kart- og delingsforretninger samt at det ikke er avklart hvilket prinsipp som skulle legges til grunn for fastsetting av dokumentavgiften.

Kontrollen viste videre at eiendommer avhendet i henholdsvis 1994 og 1998 feilaktig var oppført i stortingsmeldingen som Luftfartsverkets eiendom, mens de i grunnboken var registrert på ny eier. Riksrevisjonen tok forholdene opp med Luftfartsverket i brev av 12. desember 2000 og 5. februar 2001. I sitt svarbrev av 5. mars 2001 erkjenner Luftfartsverket at oversikten og kvaliteten på eiendomsdatabasen er mangelfull samt at de har iverksatt tiltak for å rette opp feilene i eiendomsporteføljen og har som målsetting å få oversikt over sine grunneiendommer innen høsten 2002.

Riksrevisjonen ba i brev av 16. mai 2001 om Samferdselsdepartementets uttalelse vedrørende Luftfartsverkets målsetting om at en fullstendig oversikt over eiendommene først vil foreligge høsten 2002. På denne bakgrunn ble det dessuten bedt om en oversikt over framdriften i arbeidet med å tinglyse de 26 regionale lufthavnene.

Samferdselsdepartementet opplyser i brev av 15. juni 2001 at Luftfartsverket tar sikte på å kunne ha kvalitetssikret eiendomsdatabasen i løpet av 3. kvartal 2001. Departementet forutsetter at Luftfartsverket følger denne tidsplanen og legger opp til at Luftfartsverket rapporterer om status vedrørende dette arbeidet i etatens tertialrapporter, samt at det rapporteres når arbeidet er avsluttet. Videre forutsetter departementet at Luftfartsverket følger opp arbeidet med den delen av eiendommene som ikke er grunnbokshjemlet på staten ved Luftfartsverket, slik at dette arbeidet kan avsluttes snarest mulig, og at en fullstendig oversikt over Luftfartsverkets eiendommer foreligger senest høsten 2002.

Samferdselsdepartementet opplyser videre i brev av 22. juni 2001 at Finansdepartementet i brev av 20. juni 2001 har innvilget fritak for dokumentavgift ved eiendomsoverføring av de 26 regionale lufthavnene til staten. Samferdselsdepartementet legger derfor til grunn at Luftfartsverket snarest mulig gjennomfører prosessen med overskjøting av de aktuelle eiendommene.

Riksrevisjonen bemerker:

Riksrevisjonen konstaterer at Luftfartsverkets rutiner for ajourføring av eiendomsdatabasen har vært mangelfull, og at det ikke foreligger en fullstendig oversikt over egne eiendommer.

Riksrevisjonen har for øvrig merket seg at grunnbokshjemmelen pr. juni 2001 fremdeles ikke er overført til staten ved Luftfartsverket til tross for at Luftfartsverket allerede i perioden 1997-98 overtok de 26 regionale lufthavnene.

Samferdselsdepartementet har svart:

"Luftfartsverkets oversikt over grunneiendommene ved de statlige eide lufthavnene har bedret seg. Samferdselsdepartementet har merket seg at Luftfartsverket har som målsetting at komplette lister med kartbilag foreligger pr. 30. september 2001.

Vedtaket om dokumentavgiftsfritak ble meddelt Luftfartsverket i brev av 22. juni 2001. Som det går fram av departementets brev av 22. juni 2001 til Riksrevisjonen, legger Samferdselsdepartementet til grunn at Luftfartsverket snarest mulig gjennomfører prosessen med overskjøting av eiendommene på de 26 regionale lufthavnene som staten overtok i 1997-98.

Samferdelsesdepartementet vil fortsatt følge opp saken."

Riksrevisjonen uttaler:

Riksrevisjonen har merket seg at Luftfartsverket har som målsetting at komplette lister med kartbilag foreligger pr. 30. september 2001. Riksrevisjonen forutsetter at Luftfartsverket snarest mulig gjennomfører prosessen med overskjøting av eiendommene på de 26 regionale lufthavnene som staten overtok i 1997-98 og at departementet følger opp saken. Riksrevisjonen foreslår: "Passerer".

I forbindelse med komiteens behandling ble Riksrevisjonen tilskrevet 15. januar 2002 hvor komiteen ønsket å få opplyst hvorvidt Luftfartsverket hadde utarbeidet den bebudede eiendomsoversikten og om denne var oversendt Riksrevisjonen. Riksrevisjonen opplyste i sitt svar av 18. januar 2002 at Luftfartsverket i brev 8. oktober 2001 til Samferdselsdepartementet, med kopi til Riksrevisjonen oversendte oversikten over grunneiendommer i Luftfartsverkets eie pr. 30. september 2001.

Komiteen viser til Riksrevisjonens stikkprøvekontroll av Luftfartsverkets eiendommer i tinglysningsregisteret for fast eiendom (grunnboka). Kontrollen avdekket vesentlige feil og mangler ved Luftfartsverkets håndtering.

Komiteen har merket seg at 26 regionale lufthavner var overtatt i perioden 1997-98 uten at man samtidig og heller ikke pr. juni 2001, hadde sikret overføring av grunnbokshjemmel til staten. Videre var eiendommer Luftfartsverket hadde avhendet i 1994 og 1998 feilaktig oppført som Luftfartsverkets. Dette avdekker en foruroligende svikt i rutinene. Forklaringer som at enkelte kommuner ikke har gjennomført kart- og delingsforretninger eller at det ikke er avklart hvilket prinsipp som skal legges til grunn ved fastlegging av dokumentavgiften, fritar ikke Luftfartsverket fra dets ansvar for å iverksette prosesser som sikrer statens interesser.

Komiteen konstaterer at Luftfartsverket har som mål å få rettet opp feil og få en oversikt over sine eiendommer innen høsten 2002.

Komiteen viser til sitt brev av 15. januar 2002 til Riksrevisjonen hvor komiteen ønsket å få opplyst hvorvidt Luftfartsverket hadde utarbeidet den bebudede eiendomsoversikten og om denne var oversendt Riksrevisjonen. Komiteen konstaterer at Riksrevisjonen i sitt svar av 18. januar 2002 opplyser at Luftfartsverket i brev 8. oktober 2001 til Samferdselsdepartementet, med kopi til Riksrevisjonen, har oversendt oversikten over grunneiendommer i Luftfartsverkets eie pr. 30. september 2001.

Komiteenhar ingen ytterligere kommentarer.

Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens forslag til desisjon "Passerer".