Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Departementenes kommentarer

Kommunal- og regionaldepartementet uttaler at konklusjonene fra Riksrevisjonens rapport vil formidles til samtlige embeter, og at departementet vil ta opp de konkrete funnene og drøfte dem med de embetene som er berørt når det gjelder de oppgavene etter plan- og bygningsloven som ligger under departementets ansvarsområde. Departementet påpeker at man har vært tilbakeholden med å stille krav overfor embetene med hensyn til saksbehandlingsrutiner og ellers hvordan oppgavene skal løses. Departementet har tatt til etterretning at enkelte embeter har en vanskelig ressurs- og bemanningssituasjon, og at det derfor kan være til dels store forskjeller mellom embetene. Departementet uttaler likevel at det på bakgrunn av rapporten finner grunn til å formidle behovet for en effektiv saksbehandling, og at dette vil tas opp i de kontaktpunkter departementet har med embetene.

Miljøverndepartementet bemerker i sin uttalelse at det den siste tiden er lagt betydelig vekt på å styrke oppfølgingen av fylkesmannsembetene når det gjelder de oppgavene etter plan- og bygningsloven som ligger under departementets ansvarsområde. I den sammenheng opplyser Miljøverndepartementet at det i tildelingsbrevene for 2000 og 2001 i større grad enn tidligere har tydeliggjort fylkesmannsembetenes oppgaver og forventninger til hvordan disse bør løses.

Etter Miljøverndepartementets oppfatning vil organiseringen innenfor hvert enkelt saksområde kunne ha stor betydning for hvordan hver enkelt sak håndteres. Det påpekes at intern organisering avgjøres av embetene selv, og at fagdepartementene har liten mulighet til å styre dette. Videre framhever departementet at embetenes interne prioriteringer av de enkelte oppgavene vil variere, og at saksbehandlingstiden på ett område ikke nødvendigvis vil være et godt bilde av ressurssituasjonen i embetet som sådan. Departementet uttaler at en helhetsvurdering av de mange oppgavene fylkesmannen har for de forskjellige departementene vil være nødvendig for å få et godt bilde av ressurssituasjonen i de enkelte embetene.

Sosial- og helsedepartementet understreker at saksbehandlingstiden er vesentlig for rettssikkerheten i saker etter sosialtjenesteloven, og at måloppnåelsen med hensyn til saksbehandlingstid er for dårlig. Sosial- og helsedepartementet ser svært alvorlig på at enkelte embeter har svært høy gjennomsnittlig saksbehandlingstid, og at nesten halvparten av sakene for embetene samlet har en lengre saksbehandlingstid enn tre måneder.

Departementet vil gi en generell skriftlig tilbakemelding om rapporteringen fra 2000 til alle fylkesmannsembetene før sommeren 2001. Her vil også Riksrevisjonens rapport kommenteres.

Sosial- og helsedepartementet vil videre sørge for at klagebehandlingen og muligheter for å redusere saksbehandlingstiden både i kommunene og ved fylkesmannsembetene blir et tema på en konferanse om klagesaksbehandling høsten 2001 der alle embetene deltar.

Endelig vil departementet sammen med Arbeids- og administrasjonsdepartementet sørge for at det i tildelingsbrevet til fylkesmannsembetene blir gitt omtale av Riksrevisjonens rapport og klare signaler om de kravene departementene har til behandlingen av klagesaker.

Sosial- og helsedepartementet påpeker at tallene for utfallet av fylkesmannsembetenes klagesaksbehandling forsterker inntrykket av at saksbehandlingskompetansen innenfor sosialsektoren og særlig innenfor pleie- og omsorgssektoren, er for dårlig. Sosial- og helsedepartementet peker på at det har satt i gang flere tiltak som tar sikte på å bedre kvaliteten på kommunenes saksbehandling. Departementet uttaler at økt kompetanse på dette feltet vil kunne bidra til å redusere antallet klagesaker betydelig.

Departementet uttaler at det er planlagt et prosjekt for en total gjennomgang av departementenes styring av fylkesmannsembetene. Prosjektet vil gjennomgå og vurdere styringselementene, og med dette som grunnlag utarbeide reviderte retningslinjer for embetsstyringen.

Anbefalingene i Riksrevisjonens rapport vil ifølge departementet følges opp i arbeidet med tildelingsbrevet for 2002 i samarbeid med oppdragsdepartementene. Riksrevisjonens funn vil også bli særskilt tatt opp med fylkesmennene i de kommende ledersamtalene mellom departementet og den enkelte fylkesmann.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet opplyser at Stortinget ved behandlingen av budsjettet for 1997 vedtok en samlet reduksjon av driftsrammene for fylkesmannsembetene med vel 50 mill. kroner. Dette reduserte nivået er fulgt opp i budsjettforslagene fra Regjeringens side i årene etter. Som en følge av dette har embetene i perioden 1997-2000 redusert antallet årsverk med 11,5 pst., uten at det er foretatt en tilsvarende reduksjon i arbeidsoppgaver. Departementet peker på ulike tiltak som er igangsatt i denne perioden for å effektivisere embetenes oppgaveløsning og redusere omfanget av arbeidsoppgavene. Summen av disse tiltakene har ifølge Arbeids- og administrasjonsdepartementet ført til en mer effektiv drift, men embetene melder at det fremdeles ikke er samsvar mellom oppgaver og tilgjengelige ressurser.