Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Anne Helen Rui og Knut Storberget, fra Høyre, lederen Trond Helleland, Carsten Dybevig og Linda Cathrine Hofstad, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og André Kvakkestad, fra Kristelig Folkeparti, Einar Holstad og Finn Kristian Marthinsen og fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, er glad for at det nå etableres en sentral kunnskapsbase med kompetanse på seksuelle overgrep mot barn, og at denne kompetansen skal komme hele landet til gode gjennom de ordninger det legges opp til. Komiteen vil vise til at flere rapporter den senere tid har påpekt at det er behov for å styrke og forbedre behandlingen av seksuelle overgrepssaker. En utredningsgruppe oppnevnt av Riksadvokaten konkluderte med at det ligger et forbedringspotensial i en høyere prioritering av sakstypen og en bedre organisering av etterforskningen.

Komiteen er kjent med at kvaliteten på etterforsk­ningen av seksuelle overgrep mot barn er svært varierende fra politidistrikt til politidistrikt. Dette er krevende og vanskelige saker som setter store krav til kompetanse og holdninger.

Komiteen mener det er nødvendig at politidistriktene setter sine mest erfarne etterforskere på disse sakene. Erfaringen fram til i dag er at det ofte er nyutdannede politifolk og jurister som tildeles denne oppgaven. Komiteen vil påpeke viktigheten av at ansatte i politiet med seksuelle overgrep som ansvarsområde får god oppfølging underveis.

Komiteen er glad for de signalene som har kommet fra Politidirektoratet og departementet om at seksuelle overgrep, voldtekt og familievold vil få en sterkere prioritet innen hvert enkelt politidistrikt, i og med gjennomføringen av Politireform 2000. Komiteen er svært opptatt av at kvaliteten på etterforskningen av slike overgrep ikke skal være avhengig av personlig engasjement, samt at kontinuiteten skal sikres og statusen høynes på dette området. Komiteen er opptatt av at det bygges opp team med god kompetanse på dette feltet, og at ikke enkeltpersoner blir sittende alene med ansvaret.

Komiteen vil understreke at det er vesentlig at grunnutdanningen ved Politihøgskolen setter polititjenestemenn og -kvinner i stand til å forstå problematikken rundt seksuelle overgrep, voldtekt og familievold, og har merket seg at Politiets Fellesforbund i høring med komiteen ønsker seg en sterkere vektlegging av dette fagfeltet. Komiteen ber derfor departementet se nærmere på dette.

Komiteen forutsetter at de polititjenestemenn som er motivert for, og ønsker å delta på etter- og videreutdanningstilbudet ved Politihøgskolen skal få mulighet til det. Komiteen ber om at Politidirektoratet ser på kostnadene knyttet til tilbudet, og finner ordninger som gjør at hvert politidistrikt prioriterer dette. Komiteen forutsetter at det legges praktisk til rette for, og at det avsettes tilstrekkelige midler, slik at polititjenestemenn som skal ha denne kompetansen får det.

Komiteen støtter etableringen av en hospitantordning ved Kripos. Dette tilfører Kripos mer ressurser, samtidig som det på sikt vil øke kompetansen ute i det enkelte politidistrikt. Komiteen ber departementet vurdere om ordningen også kan utvides til å omfatte flere plasser. Det er viktig at antall hospitanter ikke medfører en reduksjon av det faglige arbeid som Kripos har ansvaret for, eller at hospitantordningen kvalitativt svekkes.

Komiteen mener Kripos må være det nasjonale kompetansesenter som politidistriktene kan hente bistand hos enten gjennom rådgivning eller direkte bistand i den enkelte sak. Det er av avgjørende betydning at det aktuelle etterforskningsavsnittet ved Kripos er så godt bemannet at de lokale politidistriktene kan få hurtig bistand i slike saker.

Komiteen er kjent med at bruken av Kripos sin kompetanse benyttes svært ulikt i de enkelte politidistrikter. Antallet bistandsanmodninger er relativt lavt. Dette kan skyldes både liten kunnskap om bistandsmuligheten, men også at man lokalt vurderer egen kompetanse som tilstrekkelig. Komiteen mener, på bakgrunn av de rapporter som er presentert, at politiet i for liten grad benytter den kompetanse Kripos sitter inne med. Det bør derfor utarbeides retningslinjer som pålegger politimesteren å vurdere bistandsanmodning i hver enkelt sak, samt bruk av eksterne fagmiljøer.

Komiteen understreker at seksuelle overgrep mot barn er kompliserte saker som krever mye spesialkompetanse dersom de skal bli håndtert på en god måte. Komiteen slutter seg til en løsning som beskrevet i meldingen, der Kripos knytter til seg eksterne fagmiljøer og der det opprettes en kunnskapsbase over personell som har nødvendig kompetanse, og som er villig til å bistå politiet. Komiteen er av den oppfatning at samarbeidet med eksterne fagmiljøer kan bli bedre, og er enig i at et viktig tiltak er å etablere en slik kunnskapsbase. Komiteen vil understreke behovet for at disse faggruppene er lett tilgjengelige og kan gi hurtig bistand.

Komiteen er enig i at politietaten trenger en sterk faglig enhet hos Kripos som kan følge utviklingen både nasjonalt og internasjonalt. En viktig del av bekjempelsen av seksuelle overgrep mot barn vil være knyttet til kriminaletterretning mot barnepornografi, barnesexturisme, pedofile nettverk og organisert kriminalitet. Komiteen mener innsatsen på dette området må styrkes.

Komiteen ser positivt på det arbeid som gjøres ved Nasjonalt ressurssenter for seksuelt misbrukte barn. Komiteen ber Regjeringen foreta en evaluering av senterets arbeid og funksjon, slik at resultatet av evalueringen kan meddeles Stortinget senest ved framleggingen av forslag til statsbudsjett for 2003.

I tillegg vil komiteen be departementet sikre at politiet tidlig i etterforskningen avgjør om det skal foretas medisinsk undersøkelse og at denne i så fall foretas av spesialister, samt tar stilling til når den skal foretas, at den skal dokumenteres osv.

Komiteen vil påpeke viktigheten av å sikre spor ved seksuelle overgrep generelt, og ikke minst med tanke på overgrep mot barn. I den forbindelse ser komiteen behovet for at en til enhver tid har moderne og godt fungerende hjelpemidler og materiell.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil i den sammenheng vise til den satsing på innkjøp av nytt moderne utstyr som Fremskrittspartiet foreslo i sitt alternative forslag til statsbudsjett for 2002.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti er også svært glad for at man nå vil igangsette tiltak for å styrke kvaliteten ved de enkelte politidistrikt på dette området. Dette medlem er imidlertid ikke overbevist om at alle politidistriktene vil klare å sikre kontinuiteten, kompetansen og kvaliteten i tilstrekkelig grad. Dette medlem vil derfor vise til forslaget som ble fremmet i rapporten "Seksuelle overgrep mot kvinner og barn" som ble utarbeidet av Kvinneuniversitetet Nord i 1998, om at departementet igangsetter en forsøksordning med en regional enhet for etterforskning og påtale av saker som gjelder seksuelle overgrep, voldtekt og familievold. Redd Barna har i høring med justiskomiteen også uttrykt et slikt ønske. Dette medlem vil følge nøye med på utviklingen på dette området, og eventuelt komme tilbake til forslaget i Stortinget.