Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 6: Brev fra Nærings- og handelsdepartementetv/statsråden til næringskomiteen, datert 12. juni 2001

Det vises til høring i komiteen 11. juni, og brev av dags dato vedlagt Telenors notat av 11. juni til komiteen. Selskapets ledelse tar her opp spørsmålet om det kunne være hensiktsmessig at regjeringen fikk en fullmakt til å delta i en kapitalutvidelse i Telenor ASA innenfor en fastsatt ramme, for eksempel inntil 15 mrd. NOK. I forbindelse med store strukturtransaksjoner og andre oppkjøp vil det ofte være nødvendig med betydelige kontantvederlag. Komiteen ber om departementets vurdering av denne problemstillingen.

Nærings  og handelsdepartementet vil vise til at generalforsamlingsvedtak 10. november 2000 ga Telenors styre en generell fullmakt til å forhøye aksjekapitalen med inntil 10 pst, slik at selskapet fikk egne aksjer som kunne benyttes ved oppkjøp av eller fusjoner med andre virksomheter og gjøre selskapet bedre rustet til ytterligere ekspansjon. Denne fullmakten gjelder til 1. juli 2002. Ved vedtak på årets generalforsamling 10. mai 2001 fikk styret videre en fullmakt til å disponere den overskytende del (etter 4. desember 2001) av de såkalte bonusaksjer.

Det kam oppstå situasjoner hvor det kan være behov for at aksjonærene legger inn ytterligere egenkapital for å finansiere nye strukturtransaksjoner og andre oppkjøp. Disse emisjonene vil måtte være forretningsmessig basert og bli positivt mottatt i markedet, slik at aksjeverdiene sikres. Departementet legger til grunn at dette vil være balanserte emisjoner hvor alle Telenors aksjonærer inviteres til å delta. Staten må forutsettes å bidra med sin forholdsmessige andel i en slik emisjon; i hvert fall dersom dette er nødvendig for at staten kan opprettholde en eierandel på 34 pst.

Departementet har forutsatt at man vil måtte gå til Stortinget dersom et slikt tilfelle ble aktuelt, med et konkret bevilgningsforslag.

Departementet har for øvrig ikke hatt anledning til å vurdere nærmere de forskjellige spørsmål   i relasjon til selskapet og markedet   som reiser seg ved eventuelt å ha en stående fullmakt av den karakter som er omtalt.