Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. Informasjonssaker (kapittel 1760 post 45 og kapittel 1732 post 01)

Behovet for enhetlig styring av Forsvarets virksomhet og endrede krav til styring av statlige etater, har utløst behov for modernisering av Forsvarets styringssystem og IS/IT-løsninger. Prosjekt Golf vil sikre helhetlig tilnærming til det statlige økonomiregelverket og øvrige krav til styring av virksomheten. Prosjektet omfatter anskaffelse og implementering av et felles integrert forvaltningssystem for Forsvaret, som er mest mulig organisasjonsuavhengig. I dette ligger en meget omfattende omstilling av Forsvarets virksomhet innen forvaltning og understøttelse av primærvirksomheten. Denne omstillingen vil koordineres med andre restrukturerings- og omstillingstiltak.

Med bakgrunn i den kompleksiteten Golf har og vil ha, har Forsvaret lagt vekt på å gjennomføre et grundig forarbeid samt å sette av tilstrekkelige ressurser i prosjektets innledende fase. Dette har blant annet medført at ekstern kvalitetssikring er iverksatt på et tidligere tidspunkt enn hva som ellers er normalt. I tillegg vil det gjennomføres en grundigere analyse av Forsvarets behov før kontrakt inngås. Forarbeidet, sammen med iverksettingen av ekstern kvalitetssikring, er av et slikt omfang at Forsvarsdepartementet tar sikte på å legge fram prosjektet for Stortinget til godkjenning i St.prp. nr. 1 (2001-2002).

Det er gjennomført en forstudie med tre aktuelle leverandører. Kontraktsforhandlinger er startet opp med to av disse.

Komiteen viser til Innst. S. nr. 238 (1999-2000); jf. St.prp. nr. 58 (1999-2000) der en enstemmig komité uttalte:

"Komiteen vil allikevel vise til tidligere negative erfaringer med komplekse informasjonssystemer og vil derfor be om at alle sider løpende vurderes og at Stortinget blir informert etter hvert som prosjektet utvikles også om de kostnadsmessige sider."

Komiteen vil på et generelt grunnlag vise til den usikkerhet og økonomiske turbulens som i dag preger verdens IT- industri. Komiteen forutsetter at det i en slik situasjon legges nødvendig vekt på at hoved- og underleverandører i tillegg til å levere kompetente løsninger også har finansiell ryggrad til å møte den aktuelle markedssituasjonen, slik at Forsvaret unngår utsettelse, kostnadsøkninger og usikker prosjektoppfølging fra IT- industriens side.

Ved Stortingets behandling av Innst. S. nr. 72 (2000-2001), jf. St.prp. nr. 11 (2000-2001), ble det besluttet å overføre tre Storm-klasse MTBer hver til Latvia og Litauen, mot at oppgraderingskostnadene på 9,5 mill. kroner ble betalt av mottakerlandene. Betalingen skulle skje senest innen utgangen av 2002. Av hensyn til behovet for å innpasse anskaffelsen i mottakerlandenes planverk, har disse anmodet om å få ytterligere fire måneders betalingsutsettelse, slik at betalingsfristen for oppgraderingskostnadene forlenges til 2003.

Komiteen har ingen merknader.